Homok, a gyermekek jó barátja


Homokozzatok! 

Ha nincs is túl meleg, de nyár van. Vége az ovinak, iskolának, itt az idő a kinti játékokhoz.
Valamikor régen a homok az egyik legelérhetőbb, legolcsóbb játék lehetőség volt a gyermekek számára. Ma már kicsit nehezebb az ügy, mert a legtöbb hely kövezve és parkosítva van. Többnyire úgy kell megvásárolni és valamilyen helyet kialakítani a homoknak. Még ezzel együtt is azt mondom, ne nőjön fel gyermek homokozás, homokvár-építés élménye nélkül. A homok adta lehetőségekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót.
A legegyszerűbb játék, amikor homokozó játékok segítségével formákat készít, lapátolgat, vödörbe be és kipakol, vagy csak egyszerűen turkál benne.
Ennél már kicsit nehezebb a várépítés, amihez kicsit nedves homok kell, és nem árt nagyobb testvér vagy felnőtt irányítás, amíg meg nem tanulja. Nem csak várat, állatokat és formázhatunk belőle.
Még nehezebb (de nem megvalósíthatatlan) a homokvár csepegtetése. Ehhez még nedvesebb, mondhatni folyékony homok kell. A markunkba veszünk egy adagot és a hüvelyk, a mutató és a középső-ujjunk közötti kis résen cseppekben kiengedjük a homokot, melyek, mint a cseppkő, egymásra épülnek. Csodálatos, karcsú tornyok készíthetők ezzel a módszerrel.
Folyót vagy vízesést és hozhatunk létre. Ha a homokvárba csatorna darabot vagy valamilyen más csövet építünk be, melynek két vége kilátszik. Az egyik végén beleöntjük a vizet, a másikon kijön. Egy-két kő még érdekesebbé teheti az építményt.
Az írás, kezdetben minden kicsinek gondot okoz. Az elsimított homok nagyszerűen alkalmas betűk és számok írásának gyakorlására, akár bottal, akár ujjal. Nem véletlen, hogy sok helyen a mai napig így kezdik a gyermekek a betűvetést. 

Természetesen rajzolni is lehet rá. Ha felnőtt is van, rajzolhat akkora autót vagy repülőt, hogy akár be is szállhatunk és a gondolt szárnyán száguldozhatunk.
A legvégére hagytam egy érdekességet. Megjelent a piacon egy új (legalábbis nekem új) termék, amit úgy hívnak, hogy kinetikus homok. Ez ugyan drágább, de a szobában is használható. „Lassan úgy érzem, ha a kinetikus szó nem szerepel egy játék nevében, nem is érdemes vele foglalkozni. A valóban elég furcsa életet élő, ám annál hatékonyabban takarítható homok úgy tűnik, minden pepecselő álma. Mászik magától, szétesik, mállik, olvad, miközben könnyen formázható, és ha nyugton hagyjuk, megtartja a megálmodott formát. A kinetikus - mozgó - homok amúgy 98%-ban az általunk is jól ismert, játszóról ügyesen behordott anyag megfelelője. A maradék 2%-ról hallgatnak a tudósok. Nem összekeverendő a futóhomokkal, amitől a jó ég mentsen meg mindenkit! Sem a futópaddal, amitől szintén. A lényeg, szerkezeti adottságának köszönhetően úgy tűnik, kevésbé idegeli ki a szülőket, mint a mezei társa.

Forrás: WABA Fun
Ha valaki többre kíváncsi, üsse be egy keresőbe: kinetikus homok, vagy Kinetic Sand. Még videó felvételt is láthat róla.



Megjegyzések