Gyermeknap 2020, 2. rész


Modernnagyi gyermeknapja. 

Ha nincs óvoda, nincs iskola, nincs falu-gyereknap, ahol egy jót játszanak, rohangálnak a gyerekek, akkor marad a Nagyi-buli. Az idén az időjárás nem nagyon kedvezett, de azért tudtunk kicsit kint is bent is játszani. A program kinti játékból állt, bent pedig játékkészítés hulladékokból.
1. Karikás: Az első játékunkhoz gyerekenként egy-egy kisebb méretű labda és egy-egy hulahoppkarika kellett. A hulahoppkarikára egy kb. 5-6 m zsineget kötöttünk. Kb. ugyanekkora távolságra letettük a labdát. A feladat az volt, hogy a karikát rá kellett dobni a labdára, és azt magunkhoz húzni. 

2. Tappancsnak neveztük a következő mókás feladatot. Kartonpapírból kivágtam egy jó nagy jobb és egy ugyanakkora bal lábnyomot. Először én, majd a gyerekek különböző módon krétával körberajzolták a járdán. Lehetett egymás mellé, egymás után, ferdén, fordítva, kicsi és nagy távolságra, sőt, hátrafelé is. Hogy kicsit nehezebb legyen, néha egy-egy kéz rajz is belekerült. A feladat az volt, hogy végig kellett menni hiba nélkül a pályán. 


3. Mi mindent lehet üres flakonból készíteni? Pl. bohócot. Egy Colás flakon alját levágtuk. Orrnak  a flakon piros kupakját, szemnek boltban kapható mozgószemet használtunk. Ez lehet virágtartó, ceruzatartó, de rakhatunk bele földet, majd abba búzát, esetleg fűmagot, és akkor még haja is nő neki, csak türelmesen kell várni. 

4. A flakon felső része is hasznosítható. Egy dobálós ügyességi játék készülhet belőle. A flakon csavarós részére egy fonalat kötünk. A fonal végére pedig egy kilyukasztott kupakot. A feladat az, hogy úgy kell meglóbálni a kupakot, hogy az beleessen a flakonba. Aztán lehet versenyezni: 10 dobásból, kinek, hány találata lesz.

5.  Focipálya készítés.
Lilla ötlete: Egy karton doboz teteje lett a pálya. Egy-egy játékos két kezével játszik, így két „focistát” tud irányítani. A focista pedig nem más, mint egy-egy hurkapálcikához erősített kupak. A cél az, hogy a szemközti lyukon, ahol bedugjuk a hurka pálcát, kipöcköljük a labdát, vagyis a golyót.

Hunyó ötlete: Szintén egy karton doboz teteje a pálya. Középen egy kartonlappal két részre van választva. Ennek az alján egy kb. 6 x3cm rés, azaz kapu van. A doboz két-két rövidebbik oldal végére egy gumi-pertli lett erősítve. A feladat az, hogy mint egy csúzlival, megpróbáljuk a golyót átlőni a másik térfélre. 


Megjegyzések