Az a fránya 7-es szorzó!


A legnehezebb szorzások. 

Nem tudom, miért van, de a legtöbb gyereknek a 7-szorzótábla megy a legrosszabbul. Pedig ha az összes szorzást tudja, akkor már csak egyet kell megtanulni, a 7x7 –et, mert az összes többi, bent van a már megtanult táblákban. Úgy mint: 2x7 a kettes, 3x7 a hármas, 4x7 a négyes szorzótáblában stb.
Mit lehet ilyenkor tenni? Gondolom sok mindent, de én azt választottam, hogy kedvet csinálok a heteshez, mármint a 7 számjegyhez. Ettől persze a szorzás nem megy jobban, de legalább jókedvvel gyakorlunk. Hiszen a 7, az egyik legérdekesebb, leghíresebb szám. A mesék, a történelem, a kártya, a vallás, a csillagászat, stb. teli van vele.
A Mesemondó Cicust hívtam segítségül: ( A mese kicsit erőltetett, aki tud jobbat, vevő vagyok rá. Egy cél lebegett előttem, minél több ismert hetes legyen benne.) Bevehettem volna még a hét vezért, a „heten, mint a gonoszok”, Harry Potter több 7-es dolgait, de ennyi fért bele.
A mesemondás előtt, a tanuló azt a feladatott kapta, hogy ahányszor hallja a „hét” bármilyen formában, koppintson egyet a ceruzájával.

Hétpecsétes titok!
Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, élt egyszer egy icinke-picinke hétfejű kissárkány. Nagyon pici volt, de csak ő egyedül a családban és a nemzetségükben. Nagyon szép és aranyos volt, de annyira kicsi, hogy sok mindent nem tudott egyedül elvégezni. Ezért volt neki hét kis törpéje: Vörös, Narancs, Sárga, Zöld Kék Lila és Bíbor. Igen, mivel heten voltak, anyukájuk a szivárvány hét színéről nevezte el őket. Ők sütöttek, főzte, mostak, takarítottak a hét minden napján. Volt még egy macskájuk is, akit Hétszerhétnek neveztek. Ezért sokan csak 49-nek becézték.
Hétfő anyukája gyakran mondogatta, hogyha megtalálnák a ládikát, amin 7 lakat és 7 pecsét van, akkor fény derülne a hétpecsétes titokra, és végre nagy lehetne Hétfő, a kissárkány.
 Annyiszor hallotta már ezt, és az is bántotta, hogy sokan kicsúfolják, így elhatározta, megkeresi a ládikát.
Csak annyit lehetett tudni, hogy Rómában, az egyik dombon van. Hétfő azt mondta: Egy életem, egy halálom, én azt a ládát megtalálom!
Másnap összepakoltak és elindultak. Hét nap, hét éjjel mentek, mendegéltek, szebbnél szebb tájakon. Végre elértek Rómába, ami, mint tudjuk, hét dombra épült. Nem tudták, hogy hányadik dombot kell keresniük, de azt igen, hogy van egy cápa, aki bátorságért információt ad.
Alig várták, hogy végre a tengert is megpillantsák. Megérkeztek. Felküldték Hétszerhetet egy nagy fára, hogy jobban lássa tenger felszínét. A cápákat ugyanis könnyű észrevenni, mert vízből kilóg a hátán lévő cápauszonyuk. Kis idő után észre is vett egyet, hangosan felkiáltott, de olyan izgatott lett, hogy lepottyant a homokba. Nem lett semmi baja, pedig nagyon magasan volt, de hát, ahogy szokták mondani, a „macskáknak hét életük van”.
Rohantak egyenesen a partra és elkezdték csalogatni a cápát.
Kis idő múlva elő is bukkan egy cápafej.
-Mit akartok –kérdezte.
-Azt szeretnénk megtudni – mondta Vöröske, az egyik törpe – hol találjuk azt a ládikát, amiben a hétpecsétes titok van.
-Megmondom –válaszolt a cápa – annak, aki a legbátrabb.
-É, én, én! - kiáltották egymás után a törpék.
-Rendben, aki bedugja a fejét az én kitátott számba, annak megmondom.
Na, itt alább hagyott a bátorság, mindenki féltette azt az egy szem fejét, hisz köztudott, hogy a cápáknak 7 fogsoruk van és nagyon hegyesek. Ekkor előlépet Hétfő és azt mondta, nekem úgy is 7 fejem van, legfeljebb eggyel-kettővel kevesebb lesz. Nem számít. És láss csodát, bedugta bátran a fejét a cápa szájába.
-Bátor voltál, ezért megjutalmazlak – mondta cápa – keressétek a hetedik dombtetején lévő 70 éves nagy tölgyfát! Annak a tövében van elásva. Kinyitni pedig akkor tudjátok, ha ezt a kódot megfejtetik: (7x7)+(3x7)+30=???
A kilenc kis hős nekivágott az útnak és a hetedik dombig meg sem álltak. Csak ástak, csak ástak ástak, míg egyszer csak koppant az ásó. Kiemelték a kisládikát. Csak az volt a baj, hogy nem tudták a feladatot megoldani.
SEGÍTS NEKIK!  (Ha megmondja a tanuló, mehet tovább a mese (100)
Beírták a 100-at és a ládika egyből kinyílt. Egy üvegcse volt benne, és abban valami, elég rossz szagú kenőcs. Azzal bekente magát tfő.
El sem fogod hinni mi történt! A kissárkány el kezdett nőni. Csak nőt, csak nőt, már majdnem akkora volt,mint az Eiffel torony.
-Húúú! Ez érdekesebb, mit a világ 7 csodája – mondta Hétszerhét elképedve.
 - És hétszer szebb lett, mint volt – toldotta meg Bíborka – csak egy kicsit büdös.

Eddig a mese, amit Mesemondó Cicus adott elő, és tetszés, helyi igény szerint alakítható. 
Eztán jöttek a feladatok, azaz a kérdések, pontosan 7 db.
  1. Hány szeme volt Hétfőnek?
  2. Ha a törpék mindegyike 4 epret evett meg, akkor hány eper fogyott el?
  3. Mint tudjuk a cápáknak 7 fogsoruk van. Hány foga van összesen, ha egy sorban 11 foga van?
  4. A törpéknek míg úton voltak gyermekeik születtek. Hány kiságyat kellett venni, ha Vörösnek 2, Narancsnak 7, Sárgának 1, Zöldnek 3, Kéknek 4, Lilának és Bíbornak 5-5 kistörpéje született?
  5. Útjuk során találtak egy diófát. Összegyűjtöttek 63 diót. Hány jutott egynek, ha csak a törpék ettek belőle?
  6. Miért becézték néha Hétszerhetet, a cicát, 49-nek?
  7. Hány napig voltak távol, ha 7 nap mentek odafelé, és háromszor 7 napig visszafelé?


Még egy kicsit memorizáltunk, illetve ugyanazokat a szorzásokat kérdeztem: 7x7, 8x7, 9x7, 49:7, 56:7, 63:7, össze-vissza többször.
Ezek után, már csak a házi feladatra jutott idő, és eltelt az egy óra, pedig még egyet huszonegyezhettünk volna magyar kártyával. Na, majd legközelebb.

Megjegyzések