Játékgép


A félkarú rabló gyerekmódra. 

Ez most tudom, durván hangzik, és a legtávolabb áll tőlem, hogy gyerekeknek hazárdjátékot tanítsak, de bolondozásra azt hiszem, mégis jó. A barkácsolás sokféleségére (tervezés, vágás, nyírás, mérés, ragasztása stb), kreativitásra (miből, hogyan, mit lehet kihozni, a tervet megvalósítani) pedig különösen jó. Az ötlet egyébként nem az enyém. A neten láttam valami hasonlót. Az, olyan tekintetben jobb is volt a mienknél, hogy 1 nagy dobozt használtak fel. Ebbe rakták az egyik gyereket, aki a „gép motorja” volt. Merthogy az egész úgy működik, hogy kívülről valaki bedob egy pénzt vagy korongot, akkor a dobozban ülő másik gyermek megforgatja a hengereket. Ha mind a három más, akkor nincs jutalom, ha kettő egyforma, akkor egy pénzt visszaad az alsó résen, ha viszont mind a három egyforma, akkor a külső játékos viszi az egész bankot. A szabályt a doboz külső oldalára ragasztottuk.  

Szóval, ha valakinek van egy mosógépes, vagy hűtőszekrényes doboza, akkor nagyon egyszerű az egész. Nekem nem volt, úgy hogy mi két dobozt dolgoztunk össze.
A másik beszerzendő alkotóelem, a henger. Szerintem lehet sörös dobozból, vagy WC hengerből, ám mi maradék polisztirol (fal szigetelő anyag) darabkákból faragtuk ki. Természetesen nem lett teljesen sima, ezért több réteg papírt tekertünk rá, amire a rajzok is kerültek.
 

Kell még két nyílás, egy kisebb, ahol be lehet az érméket dobni, és egy nagyobb, ahol kijön a nyereség. A nagyobbik egy beépített tojástartó, melynek a nagyobbik része kilóg (a szerencsét próbáló gyermek felé), kicsit ferdén. Így hátulról be lehet dobni a pénzt, elől meg ki lehet venni.

Tapasztalatból tudom, hogy általában a bank (aki bent ül) nyer. Ha felnőtt van bent, és kedvezni akar a kívül játszó unokának, rá tud segíteni a győztes hármas kijátszására.


Megjegyzések