Isten hozott március!


Tíz kicsiből egy … 

Március sok szép ünnepet tartogat számunkra, de a legjobb benne, hogy végre tavaszodik, hosszabbak a napok, és többet lehetünk a szabadban.
Beszélhetnénk a március 8-i Nőnapokról, vagy Sándor, József, Benedek-ről, akik „zsákban hozzák a meleget”, vagy a Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáról, de szerintem a legismertebb és közkedveltebb nemzeti ünnepünk Március 15-e, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe.
Már a kis óvodásokkal megismertetik. Minden évben látom, ahogy mennek az óvó nénijük irányításával – kezükben a kis papírzászlóval vagy papír kokárdával – a Petőfi és a Kossuth szoborhoz. Óvodás koromra nem emlékszem, de arra igen, hogy főiskoláskoromban milyen lelkesen vonultunk este fáklyával a Kossuth szoborhoz és énekeltük harsogva a Kossuth nótákat.
Amikor a gyerekeim még picik voltak, a márc. 15-e nem számított munkaszüneti ünnepnapnak. Ez a mi esetünkben azt jelentette, hogy a férjem dolgozott, mi hárman pedig otthon lehettünk. Mivel volt autónk, ezért szinte mindenhova családostól azzal mentünk. Bármennyire furcsán hangzik, az én gyerekeimnek a vonatozás egy külön élménynek számított. Egyszer úgy esett, hogy márc. 15-én hármasban elmentünk vonattal a szüleimhez. Ahogy régen láttam az anyukámtól, szendvicseket készítettem, teát raktam üvegbe, bepakoltunk, mindenki felvette a kis hátizsákját, és elindultunk a nagy útra. Visszafelé hasonlóan. Akkora sikert aratott, úgy élvezték a lányok, hogy innentől hagyománnyá vált a márc. 15-i vonatozás.
Most már a kisunokám ünnepre való felkészítésével vagyok elfoglalva.
Tíz kicsi zsákot készítettem (http://www.modernnagyi.hu/2020/02/szerepjatekok.html) különböző szerepjátékokhoz, ebből az egyik, a Kishuszár.
Ennek elkészítését úgy időzítettem, hogy februárban megkaphassa. A zsák tartalma: huszár kabát, huszárcsákó, vesszőparipa, fakard és fapuska. Meséltem neki a huszárokról, megmutattam a vesszőparipa használatát és megtanítottam az „Édesanyám ki a huszár, ha én nem” című nótát. (Megtalálod a www.magyarnota.com honlapon, Jól van dolga… címmel) Ha ehhez az óvoda, majd az iskola még egy kicsit hozzátesz, biztosan érezni fogja 1848.március 15-ét.



Megjegyzések