Jó és rossz jelmezek


Farsang a jelmezbálok ideje. 

Már a bölcsiben beöltöztetik a gyerekeket, aztán ez végig kísér öregkorig. Valamikor régen mi magunk, vagy szüleink fabrikáltak valamit, használt ruhadarabokból vagy papírból, mára inkább a vásárolt jelmezek a menők. Szinte nincs olyan figura, olyan állat, amit ne lehetne megvenni.
Nehéz lenne megmondani, mi a jó, vagy a rossz gyerekjelmez, de egy-két szempontot felvetnék. Tapasztalatom van bőven, mert nem csak anya és nagymama vagyok, de hosszú ideig tanítottam is.
Szóval az én szempontjaim:
A jelmez a gyerek kívánsága szerinti legyen!
A kislányok általában hercegnők, tündérek, menyasszonyok, király kisasszonyok szeretnének lenni. A fiúk hercegek, Supermanek, Batmanek Pókemberek. Na ilyenkor jön a legtöbb anyuka azzal, hogy ne az legyél, abból minden évben sok van. Én erre csak azt tudom mondani: Na és?
Hordható legyen!
Szerintem az a jó jelmez, amiben segítség nélkül tud közlekedni, amiben egy délutánt végig tud a gyermek tölteni, esetleg a fején lévő dolgot levéve, tud táncolni. Láttam már kéményt gólyával, múmiát, kisházat, akik csak totyogni tudtak, robotot, ami a sétától szétesett, tölgyfát, aminek nem volt elég helye, szőlőt és pattogatott kukoricát, amiről mindenki szemezgetett.
Ne legyen túl drága!
Ma már minden jelmezt meg lehet venni, vagy ki lehet bérelni. Sokan élnek is vele. Pedig mennyivel jobb és hasznosabb lenne, ha a család esténként közösen tervezné, barkácsolná az otthoni mindenféle lim-lomokból. Szerencsére nagyon sokféle állat hajpántot lehet kapni: cica, egér, tigris, nyuszi, medve stb. Ha valaki egy ilyet vesz, egy megfelelőszínű felsőt és nadrágot ad a gyermekre, majd egy szép sminket készít, tökéletes, egész nap hordható állatjelmezt varázsolhat, fillérekért.
Ötletes legyen!
Ha valaki rákeres a neten az „ötletes jelmezek”-re láthat egy rakás csiga-bigát, szőlőt, tükörtojást, fagyit, fenyőt, százlábút stb. Én úgy gondolom, ha ezt már valakik kitalálták, sokan megcsinálták, az már nem feltétlen tartozik az ötletes kategóriába. Érdemes valami újon gondolkodni.
A korosztálynak megfelelő és ízléses legyen!
A késsel átszúrt, „vérző” áldozat, az utcalány, a kifigurázott cigány család, az óvszer és hasonló jelmezeket semmiképp sem ajánlanám egy iskolai jelmezbálra, és nem azért mert nem az én ízlésemnek megfelelő. (Azért írom, mert láttam ilyet)
Olyan sok lehetőség van. Csak egy megfelelő színű ruha, némi kiegészítővel tökéletes jelmez lehet.
Farmernadrág, kockás ing, kalap, mellény, kendő, pisztoly= cowboy
Sötétkék nadrág és ing, rendőrkalap, gumibot=rendőr
Fekete felső és nadrág, fejen fekete harisnya, zseblámpa, háton teli zsák= betörő
Piros ruha, kiskosár = Piroska …. és még folytathatnám.
És ami még nagyon fontos lenne, hogy ne legyen 1.2.3. helyezés! Erre persze a szülőknek nincs nagy ráhatásuk, de harcolhatnának érte! Az ilyen értékelésből úgy is csak sértődés van. Minden gyermek úgy megy oda, hogy ő a legszebb, aztán még csak szóra sem méltatták. Minek ez?
Ha már minden áron értékelni akarnak, akkor legyen egy rakás elnyerhető cím, mint pl: A legszebb, a legötletesebb, a legmeglepőbb, a legfelismerhetetlenebb, a legtalálóbb, a legharsányabb, a legvidámabb stb.

Megjegyzések