Hófehérke


Örök-érvényű mese

Ki ne ismerné a Hófehérke és a hét törpe meséjét? Könyvek százai, diafilmek, mesefilmek, színdarabok örökítették meg, farsangkor gyerekek sokasága öltözött és öltözik be Hófehérkének vagy törpének, és akkor még nem beszéltünk Walt Disney híres, gyönyörű, zenés rajzfilmjéről. Az én mesém azonban más. Ez egy folyam-mese, feladatokkal. Hogy mit is jelent ez? Ha végignézed, kiderül. Röviden csak annyit: Ha valaki megcsinálja, a kirakott képek alapján egy 3-4 éves gyermek is el tudja mesélni.
A játékhoz szükséges eszközök:
Színezetlen Hófehérkék (a gyermek feladata a kiszínezése)

Gonosz mostoha és vadász

Kis törpék szobája és teríték (a terítéken javítani kell, hogy mindenből 7 legyen) 

Törpék és lámpák (meg kell keresni a lámpákat)

Tükör (az összetört tükröt össze kell rakni)

„Mérgezett” almák (Nyilván mérgezett alma nem lehet, így összeadások és kivonások vannak az almákon. A rossz megoldású a mérgezett.)

Jelmezek: Hófehérke ruha és fejdísz, palást és korona


És mindez Hófehérke kedvenc párnájában, aminek a belseje tárolásra lett kialakítva (olyan mint egy párnahuzat).


Mesefolyam a Hófehérke és a 7 törpe című meséből
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű királykisasszony. Ajka piros volt, mint a rózsa, haja fekete, mint az ébent, bőre fehér, mint a hó. El is nevezték Hófehérkének. Hófehérke kedves, jószívű, szófogadó kislány volt.
Keresd ki Hófehérkét, és rakd ki a mesefolyam elejére! Színezd ki a ruháját, kedved szerint!
Édesanyja már rég nem élt, ezért az apja, a király, elhatározta, hogy új királynőt hoz a várba.
A királynő lett Hófehérke mostohája. Nagyon szép volt, de szíve, kemény volt, mint a szikla és hideg, mint a jég. Volt ennek a királynőnek egy varázstükre, amit gyakran elővett és beszélgetett vele.
Keresd ki a gonosz mostohát, és rakd Hófehérke mellé!
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?
Szép vagy királynő szép vagy, te vagy a világon a legszebb – válaszolt a tükör.
Teltek, múlta a hetek, a hónapok, az évek.  A királynő megint belepillantott a tükörbe.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?
Szép vagy királynő szép vagy, de tudd meg, Hófehérke százszor szebb tenálad válaszolt a tükör.
Erre a királynő éktelen haragra gerjedt, és hívatta az udvari vadászt. Kiadta a parancsot, hogy vigye el Hófehérkét a sűrű sötét erdőbe és hagyja ott.
Rakd ki a vadászt a harmadik helyre!
Mit volt mit tenni, a vadász kézen fogta Hófehérkét és elindultak az erdőbe. Hófehérke először nagyon örült, tetszett neki az erdő sok fája és virágja, a madarak éneke. El kezdett virágot szedni. Már egy nagy csokorra való volt a kezében, amikor észrevette, hogy a vadász eltűnt. Hiába kereste, hiába szólongatta. Egyedül maradt. Bánatosan elindult valamerre, gondolta hátha hazatalál.
Ment, ment, mendegélt, hát egyszer csak megpillantott egy takaros kis házikót. Illendően bekopogtatott. Mivel válasz nem jött bement. A szobácska közepén látott egy asztalt, körülötte 7 széket, az asztalon tányérokat, poharakat, evőeszközöket. A szoba másik felében pedig 7 ágyacskát.
Hét széket és hét ágyat látsz, bizonyára heten laknak a házban. De nézd csak az asztalt és a terítéket!
Javítsd ki úgy a képet, hogy mindenből 7 legyen, majd rakd a képeket a negyedik és az ötödik helyre!
Hófehérke leült az egyik székecskére, evett az egyik tányérkából, ivott az egyik pohárkából majd lefeküdt az egyik ágyacskába.
Fertály óra múlva jöttek haza a ház kis gazdái, a törpék, a bányából. Hogy a fáradságtól-e, vagy csak azért mert kicsit kelekótyák voltak, nem tudom, de az biztos, hogy mindegyik elvesztette a lámpácskáját.
A te feladatod az az lesz, hogy mindegyiket megkeresed, és visszaadod a gazdájának. Hogy melyik lámpa kié, abban segítenek a színek.
És hogy hol találod? A barna sapkás törpéhez, barna lámpa tartozik és valami barna mellett van. A zöld sapkás törpéhez zöld lámpa tartozik, és valami zöld mellett van, és így tovább.
Készíts egy új sort a 7 törpéből, úgy hogy legyen mellettük a jó lámpa!
Hófehérke és a 7 kis törpe hamar megszerették egymást. Boldogan éldegéltek az erdei kisházban, mígnem a gonosz királyné elő nem vette megint a beszélő varázstükrét.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?
Szép vagy királynő szép vagy, de tudd meg, Hófehérke, akit elrejt a 7 törpe háza, százszor szebb tenálad– válaszolt a tükör.
A gonosz mostoha dühében földhöz vágta a tükröt, ami menten összetört.  
A darabjait a kék feliratos borítékban találod.
A feladatod az, hogy a tükröt összeilleszted, majd tedd a második sorba, a törpék után.
A gonosz királyné bement a titkos kamrájába, egy almát megmérgezett, amit betett a többi szép almák közé a kosárba. Aztán beöltözött csúf banyának és elindult az erdei kisházhoz.
A papírkosárból vedd ki az almákat, és válogasd szét jókra és rosszakra. Minden jó almáért egy igazi almát fogsz kapni.
A gonosz mostoha a törpék házáig meg sem állt. Kihívta Hófehérét, és megkínálta a mérgezett almával. Szegény kislány mihelyst beleharapott az almába, holtan esett össze.
Mikor a kis törpék hazaérkeztek, és látták, hogy Hófehérkét nem tudják felébreszteni, óvatosan kivitték a kertbe, a virágok közé. Kedvenc hímzett párnáját a feje alá tették és éjjel nappal őrizték.
Ha kedved van, légy te Hófehérke! Vedd fel a fehér ruhát és rakd a párnát a fejed alá! A szemedet csukd be, mintha aludnál!
Szerencsére pár nap múlva arra lovagolt a királyfi, aki meglátta és egyből megszerette Hófehérkét.
Rakd a sorvégére a királyfit! Lehetsz te is királyfi. Találsz ott koronát és palástot.
A királyfi addig könyörgött a törpéknek, míg neki nem adták a királylányt. Ahogy maga mellé ültette a lovára, egy nagyot zökkent, kiugrott a mérgezett almadarab Hófehérke torkából és egyből feléledt. Boldogan néztek egymásra. A királyfi egyből megkérte Hófehérke kezét, és összeházasodtak.
Volt is ám nagy dínomdánom, hejehuja! Hét nap és hét éjjel egyfolytában mulattak és táncoltak. Amikor ezt a gonosz mostoha megtudta, szörnyethalt dühében, de senki sem sajnálta.   Ugye te sem?
Ha van kedved, mondd el a sorba rakott képek segítségével a mesét!
Ha többen vagytok és eljátsszátok, még érdekesebb. Hát rajta! Csak bátran! A mesében az a jó, hogy bármi megtörténhet.


Megjegyzések