Farsang 2020


A karnevál 

vízkereszttől a – húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig – hamvazószerdáig, azaz január 6-tól február 25-ig tart. Az időszak lényege a nevetés, a színek kavalkádja, a bál, a buli és a tánc. Na és a leglényegesebbet ki ne feledjük: a jelmez és a maskara. Már az óvodában a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe a jelmezbál, ahol mindenki beöltözik valaminek. A lányok többsége persze királylánynak és hercegnőnek a fiúk valami erőembernek vagy cowboynak. Később aztán jönnek sorra az egyre nehezebben megvalósítható ötletek, de nem baj, a „nagyszülők úgy is nagyon ráérnek”.
Mi sem hagytunk ki egyetlen farsangot sem. Sőt, mivel én nagy híve vagyok a szerepjátékoknak, farsangon kívül is sok jelmezt készítettünk. Ami közös mindegyikben, hogy a gyerekek igénye, kérése szerint, és lehetőleg minimális anyagi ráfordítással készüljön.
Tekintve, hogy a legnagyobbik unokám most majdnem 12 éves, bátran mondhatom, hogy 11 éve gyártom a fiús, lányos, állatos jelmezeket. Mindegyiknek az alapja, valamilyen letett, elhordott ruhadarab. A 12 év alatt sok minden összejött, ebből csemegézek egy kicsit.  
Kukta

Alig múlott egy éves, de mindig ott sertepertélt a konyhában, ezért természetes, hogy kötény és kuktasapka kellett. A kötény és a sapka teteje, fehér lepedőből, a kalap alja fehér sapka egy részéből készült.
Kishuszár

Ez egy nagyon régi ruhadarabból, un. melegítőből készült (ami régen volt a gyerekeknek). Sárga fonálból sújtást sodortam és varrtam rá. A kalap papírból készült.
Boszorkány

Semmit sem vettem hozzá, semmit sem varrtam. Csupán édesanyám egyik régi sötét nyári ruháját adtam rá és egy fekete köténnyel kialakítottam a derekát. A fején egy fekete kendő.  
Napraforgó

Ehhez sajnos vásárolnom kellett sárga és zöld filcanyagot. A zöldből, a nyakak köré leveleket tettem. A sárga szirmokat a barna kalaphoz erősítettem, így maradt meg a fején. Egy felnőtt zöld mellény volt az alap-ruha.  
Méhecske

Ezzel sokat vesződtem, ugyanis az egész horgolással készült. Sárga fonalam volt rengeteg, innen jött az ötlet. Feketét vennem kellett. Az egész rövid és hosszú pálcákkal készült, amit hol szaporítottam, hol fogyasztottam. A szárnyacskája sárga muszlin kendő.
Minekraft

Először azt se tudtam, mi az. De ez volt az unokám kérése, így utána néztem a neten. A lényeg, hogy minden kockás legyen. Sok festéket elpazaroltunk a nyomtatás során.  Egy kockás inghez felvette a kocka-fejet, kezébe négyzetes-hasáb fegyverek kerültek.
Testőr

Kék és fehér filcanyagot vette. Ezt nem kell szegni, nem foszlik. Kötényszerű mintát vágtam, összevarrtam, a vállaihoz még egy-egy darab anyagot varrtam. Fehérből kerültek rá a keresztek.
Bohóc

Ehhez semmi sem kellett. A kalap papírból készült. A kalap belsejéhez bontott, piros fonalat ragasztottam. A kabátka még a virágos korszakomból való. A gallér függönymaradék. Az arc, papírmasé, kifestve.
Lovagok

Fehér elhasznált lepedőket áldoztam fel. Semmi varrás. Nagy téglalapokat hasítottam belőle, közepére lyukat vágtam. Itt kellett a fejet bedugni. A derekára övet kötöttünk. A lovagos mintát, ételfestékkel készítettük.
Minyonok

Kell egy sárga felső és egy kék kantáros nadrág. A fejre egy hatalmas sárga papírhenger, amire a nagy szemeket fekete papírból rá lehet ragasztani.
Unikornis

A ruha alapja egy rózsaszínű kapucnis felső. A kapucnijára varrtam fonalakat. Ez alá kellett betenni azt a fejpántot, amire füleket és aranyszarvat erősítettem.
Római katona

Kalóz

Egy meglévő fekete kalapnak csináltam nagyobb karimát, és feltűztem, aranyszínű zsinórral díszítettem. Ha nincs kalap, egy kendő, kalózosan megkötve is megteszi. Kell még egy-egy mellény és pizsama nadrág, esetleg szembekötő, és már is kész a kalóz.
Oroszlán

Mint ahogy a képen is látszik, a fej alapja papírtányér. Rajta a sörény bontott barna fonal. A ruha egy barna pizsama.

Ha valakit, valamelyik ötletem részletesebben érdekel, szeretné megcsinálni, írjon bátran! Segítek.

Megjegyzések