Játékos tanulás: Nagy utazók 2.Mi vagyunk a felfedezők! 

A középkori nagy felfedezőkről szól hatodikos tananyag egy része. A most bemutatásra kerülő játékok, ennek a megkönnyítését szolgálják. Az előző részben írtam, hogy ahhoz, hogy eljátszhassuk, hogy mi vagyunk a nagy, felfedező utazók a középkorban, fel kell készülni. Egy csomó mindent kellett barkácsolni: földrészek, hajók, mérőeszközök, szókártyák. Ezeket már bemutattam. 
Azt gondolom, sikerült a hat legfontosabb, legjellemzőbb utazót kiválasztanom.
 1. 1271 Marco Polo Ázsia, elsősorban Kína, előtte Perzsia (ma Irán) felfedezése
 2. 1487-ben Bartolomeo Diaz elérte Afrika déli csúcsát (Jóreménység-foka)
 3. 1492-ben Kolumbusz Kristóf  felfedezte Amerikát
 4. 1499-1507 Amerigo Vespucci Amerika felfedezése, feltérképezte Dél- Amerika keleti partvonalát, indiánok „kiirtása” (Maják, aztékok, inkák)
 5. 1498-ban Afrika körülhajózásával Vasco da Gama eljutott Indiába
 6. 1519-22 között Fernando Magellán expedíciója körbe hajózta a Földet.


És hogy mit játszottunk velük? Íme!
Feladatok
 1. 4 elrejtett földrész megkeresése: A négy kartonpapírból kivágott földrészt újságpapírba csomagoltam és kert különböző részein elrejtettem. A gyerekek feladat az volt, hogy keressék meg (legalább rohangáltak egy nagyot). Miután csal 4 földrész volt, egy-két üres újságpapírt is kiraktam. 
 2. Miután mindegyiket megtalálták, a tízből kiválogatták a 4 jót, végül közösen kiraktuk.
 3. Hat utazó és leírásának párosítása: A hat névhez hozzá kellett keresni a 6 jó leírást.  
 4. Elrejtett hajók megkeresése. Egy-egy kishajó betettem egy-egy fa tövébe.
  Aki, amelyik hajót megtalálja, annak lett a kapitánya, azzal a felfedezővel kell azonosulnia. Pl. aki megtalálta a piros hajót, zászlóján a BD monogrammal, ő lett Bartolomeo Diaz. 
 5. A hajóhoz színes fonalak vannak kötve, amivel a hajó útját kellett kirakni, a 4 megtalált földrészek közé. Ez a legnehezebb, illetve türelmet próbára tevő feladat, de nem megoldhatatlan.  Egy kép segített. 
   
 6. A kertvégi kisház magasságának megmérése Jákob pálcával. Ez az utolsó feladat.


Jóleső fáradsággal zártuk a napot. És hogy ne hogy a hajósok régi, jellemző betegsége, a skorbut (C-vitamin hiány), elkapjon bennünket, mindenki kapott egy szép, nagy, piros almát. Megjegyzések