Kincsvadász, avagy olvasásgyakorlás


Játékosan tanulni: 

        A legtöbb kisgyermek nem azért nem szeret tanulni, vagy nem akar többet gyakorolni, mert lusta, vagy buta, hanem mert nem kellő képen motivált. Az úgymond szorgalmas kis tanuló sem a tudás szépségéért töri magát, hanem mert meg akar felelni a szülei, vagy a tanítója elvárásainak. Ha tehát azt akarjuk, hogy Szemünkfénye többet gyakoroljon, olyan feladatot kell kitalálni, amit nem tanulásnak, hanem szórakozásnak talál. Ezt elsősorban nagyszülőknek mondom, hisz tudom, hogy a szülők többsége 8-9 órai munka, meg az otthoni tevékenység után, örül, ha rá tud nézni a kész házi feladatra, ellenőrzi a bepakolt táskát és fáradtan az ágyba zuhan.
Szóval, kedves Nagyszülő társaim, két példát mutatok be, kezdő olvasóknak (5-7 éves).
A mondatokat mindenki a saját környezetére alakítsa ki, adja oda a gyermeknek, azzal, hogy olvassa és cselekedjen az utasításnak megfelelően. Érdekesebb a játék, ha ketten, hárman csinálják.
1. Most mutasd meg!
A lapon a következő mondatok szerepelnek:
Állj a tükör elé! Lépj egy lépést előre! Lépj két lépést hátra! Guggolj le! Állj fel! Dugd ki a nyelved! A jobb kezeddel fogd meg a bal füledet! Fogd be az orrodat! Próbáld a nyelveddel megérinteni az orrodat! Nyújtsd előre a jobb kezedet, majd tedd a bal válladra!  A kezedet a vállad felett kicsit emeld fel, majd rakd vissza! Ezt tedd meg gyorsan, többször! Ez a vállveregetés volt a jutalmad, mert ügyes voltál!
2. Kincsvadászat
Mondatok, feladatok kerülnek befestett bambusznád közepébe, melyeket el kell rejteni.
Egy példa:
Az első rudat kézbe adom. A benne lévő cetlin ez áll: Lépj előre ötöt, jobbra kettőt! Nézz be a fotel alá!
Ott találja a következő rudat, a következő utasítással, amit nem írok le, mert ahány ház annyi lehetőség.
A legutolsó rúd cetlijén ez áll: Ügyes voltál! Jutalmad egy TÚRÓ RUDI, amit a hűtőszekrényben találsz!




Megjegyzések