Március 15. Nagyi-módra



Kokárda. 

                                    Tudósok, történészek vitatkoztak (vitatkoznak) a magyar kokárda helyes színeiről, vagyis hogy kívül vagy belül van-e a piros. A zavart az okozza, hogy van „pántlikás”, illetve „hajtott” kokárda, és az utóbbinál, ha a bokréta részben kívül van a piros, akkora a két száránál zölddel kezdődik a szalag.

Én amondó vagyok, hogy kívül van a piros, csak mi véletlenül eltévesztettük, és ezért lett a fánk-kokárdánk ilyen. Merthogy a hétvégi desszert – bár a farsang elmúlott – fánk volt, az ünnepre való tekintettel, kokárda-fánk.
Gyakran bűvészkednek, serte-pertélnek az unokák konyhában. A sütés mindig jó móka. Ezért kötényt is csináltam nekik. Fogtam egy-egy konyharuhát, a két felső sarkát behajtottam, és levarrtam. Derekához és a nyakához szalagokat varrtam, és már kész is.

Megcsináltam a fánktésztát, a szaggatás már gyerekjáték.

Kivéve, a „nemzeti fánkot”, mert azt másképp szaggattuk. Egy tállal megjelöltük a kört, majd kis szaggatóval körbe-körbe kiszaggattuk. 

Így került kisütésre. Végül kidekoráltuk. Kikészítettem pirosnak a meggylekvárt, fehérnek a porcukrot. Zöldet a gyerekek szedtek a kertből, citromfű levelet. Sajnos a kezdés rossz volt, így került a lekvár középre. Körben a zöld levelekkel viszont mindenkinek tetszett, ezért így került tálalásra. Legalább tudtunk beszélgetni arról, hogy nem csak nekünk okozott gondot a szín sorrendje.


Megjegyzések