Karácsonyi készülődés 2.


Karácsonyi játék 

„Miért van az, hogy minél drágább egy ajándék, annál valószínűbb, hogy a gyermek a dobozával akar inkább játszani?” Teszi fel a kérdést Gene Perret, amerikai író. Nem tudom, hogy igaza van-e, de elgondolkodtató. Annyi bizonyos, hogy nem feltétlen mindig a legdrágább ajándékoknak van a legnagyobb sikere. Ezt őszintén gondolom, és nem csak azért írom, hogy igazoljam magamat, mert hogy rám nem nagyon jellemző (nem is tehetném), hogy a legdrágább cuccokat pakoljam a karácsonyfa alá. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.
A most bemutatásra kerülő játék nem kerül semmibe, de rendkívül fejlesztő és szórakoztató. Kerülhet fa alá, de készíthetjük a téli szünet egyik időtöltésére is.

Henger-mese
A mesehallgatás és meseolvasás fontosságáról, jelentőségéről sokan, sokat írtak. Általában a mese – szereplőivel, tanulságaival, igazságtartalmukkal – személyiség és jellemformáló lehet. Nem különben a mesealkotás, amire most buzdítani szeretném a szülőket és nagyszülőket. Ehhez mutatok be egy egyszerű játékot, melynek a Henger-mese nevet adtam.


Hogy miért Henger? Egyszerűen azért, mert ez a legfontosabb eleme. Fogunk egy papírtörlő üres hengerét, melyre papírcsíkokat erősítünk fel.

A játék lényege, hogy a meseképeket tartalmazó „gyűrűk” külön-külön forgathatók, és a kialakult képsorról mesét lehet alkotni. Ha ez megvolt, el lehet ismét tekerni, másik képsor alakul ki, így másik mese jön létre. Igyekeztem a hagyományos meseképek közé valami kakukktojást is betenni (pl. autó, robot, marslakó), hadd mozogjon a gyermek fantáziája.
Hozzávalók:
·         papírtörlő üres hengere,
·         4x5 kis kép,
·         ceruza, olló, vonalzó.
Készítése:
·         Szerkesztünk egy 25,5x14cm-es négyzethálót, melynek egy-egy négyzete 5,1x3,5 cm,
·         mindegyikbe rakunk egy-egy képet. Ügyeljünk arra, hogy mindegyik sorban legyen hely, személy, érdekes tárgy.
·         A négyzethálót oszlopokra szétvágjuk,
·         hengerré formázzuk és rögzítjük.
·         Az öt elkészült „gyűrűt” felhúzzuk a hengerre, aztán kezdődhet a mese.


Megjegyzések

  1. Ezt el fogom készíteni. Nagyon nehezen megy a tanulóimnak a mondatalkotás, ezért valami hasonlón gondolkodtam én is, de így sokkal érdekesebb lesz! Köszi. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Én még úgy is el tudom képzelni, hogy az első karikán egy rövid kezdő mondat van, az utolsón egy mondatvégi írásjel. Középen kettő, vagy három kép. Ebből valóságos fogalmazás, vagy mese alakulhat ki. Csoportmunkában gondolnám. Ha valahogy megcsináltad, kérlek, rakd fel ide! Előre is köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés küldése