Karácsonyi készülődés 2.


Karácsonyi játék 

„Miért van az, hogy minél drágább egy ajándék, annál valószínűbb, hogy a gyermek a dobozával akar inkább játszani?” Teszi fel a kérdést Gene Perret, amerikai író. Nem tudom, hogy igaza van-e, de elgondolkodtató. Annyi bizonyos, hogy nem feltétlen mindig a legdrágább ajándékoknak van a legnagyobb sikere. Ezt őszintén gondolom, és nem csak azért írom, hogy igazoljam magamat, mert hogy rám nem nagyon jellemző (nem is tehetném), hogy a legdrágább cuccokat pakoljam a karácsonyfa alá. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.
A most bemutatásra kerülő játék nem kerül semmibe, de rendkívül fejlesztő és szórakoztató. Kerülhet fa alá, de készíthetjük a téli szünet egyik időtöltésére is.

Henger-mese
A mesehallgatás és meseolvasás fontosságáról, jelentőségéről sokan, sokat írtak. Általában a mese – szereplőivel, tanulságaival, igazságtartalmukkal – személyiség és jellemformáló lehet. Nem különben a mesealkotás, amire most buzdítani szeretném a szülőket és nagyszülőket. Ehhez mutatok be egy egyszerű játékot, melynek a Henger-mese nevet adtam.


Hogy miért Henger? Egyszerűen azért, mert ez a legfontosabb eleme. Fogunk egy papírtörlő üres hengerét, melyre papírcsíkokat erősítünk fel.

A játék lényege, hogy a meseképeket tartalmazó „gyűrűk” külön-külön forgathatók, és a kialakult képsorról mesét lehet alkotni. Ha ez megvolt, el lehet ismét tekerni, másik képsor alakul ki, így másik mese jön létre. Igyekeztem a hagyományos meseképek közé valami kakukktojást is betenni (pl. autó, robot, marslakó), hadd mozogjon a gyermek fantáziája.
Hozzávalók:
·         papírtörlő üres hengere,
·         4x5 kis kép,
·         ceruza, olló, vonalzó.
Készítése:
·         Szerkesztünk egy 25,5x14cm-es négyzethálót, melynek egy-egy négyzete 5,1x3,5 cm,
·         mindegyikbe rakunk egy-egy képet. Ügyeljünk arra, hogy mindegyik sorban legyen hely, személy, érdekes tárgy.
·         A négyzethálót oszlopokra szétvágjuk,
·         hengerré formázzuk és rögzítjük.
·         Az öt elkészült „gyűrűt” felhúzzuk a hengerre, aztán kezdődhet a mese.


Megjegyzések