Karácsonyi készülődés 1.


Hópihék 

         Karácsony előtt az egyik legjobb barkácsolás, a hópihe készítése. Persze jobb lenne, ha a gyermek igazából láthatna havat, illetve hópihét, de ha nincs, hát az sem baj. Szinte semmi nem kell hozzá és a lehetőségek határtalanok.
Vegyünk elő egy éles ollót, és egy akármilyen papírt. Mér újságpapírból is lehet csinálni, de a legjobb a vékony fehér.
Háromféle hajtogatást ajánlok.
Ha a lap téglalap alakú, akkor készítsünk belőle először egy „harmonikát”, hajtsuk félbe és két oldalról vágjunk rá mintát.
Ha a lap négyzet alakú, akkor hajtsunk belőle háromszöget, majd azt felébe és újból felébe, végül szintén két oldalról vágjunk rá mintát. Ugyancsak négyzet alakú lapból, más hajtogatással, még szebb pihe készülhet. Most hajtsunk belőle háromszöget, majd azt felébe, ezt követően a két hosszabbik csúcsot egymás után hajtsuk a derékszög felé, úgy, hogy kilógjon annyira, mint a derékszög csúcsa, és még ezt is felébe hajtjuk. A vége itt is a szélek nyírása.


Hogy mi lehet belőle?
Adventi ajtódísz
Egy kb. 30-35 cm nyírfaágat vágtam, levakargattam, hogy szép fehér legyen. A két végére vastag fehér pamutfonalat kötöttem, ezzel lehet felakasztani. Kis papírdarabbal ráragasztottam egy fehér cérnára a kivágott hópelyheket, amit rákötöttem a nyírfaágra.
                                
Ablakdísz
Kicsit nagyobbacska pelyheket simán az ablakra is feltehetjük, átlátszó ragasztóval.
Alátét
A még nagyobból karácsonyi, ünnepi terítékhez alátét is lehet, vagyis minden tányér alá teszünk egyet, egyet. Vigyázni kell a színválasztásra, hogy az asztalterítővel harmonizáljon.

A vágáshoz, ha valakinek nincs ötlete, nézze meg a neten! Elképesztően sok van.

Megjegyzések