Mikulás


Barkácsoljunk Mikulást! 


Mikulás és felesége
Közeledik a nagy ünnep, jön a Télapó és a Télanyó, illetve Mikulás és Mikulás-né. Valójában ez két álcázott doboz, ami az ajándékokat rejti.
Az eddigitől eltérően, nem írom le részletesen, hogy miből, mit, hogy kell csinálni, mert minden attól függ, hogy milyen alapanyagokat sikerül beszerezni. Pl. én a Mikulás-nét egy 2 l-es üdítős dobozból csináltam, a mikulást pedig egy ennél nagyobb dobozból. Nekem volt otthon maradék piros filcem, azzal vontam be a dobozokat, illetve az lett a Mikulás ruhája, sőt kalapot is abból csináltam. De ruhának jó a piros krepp papír is, kalapnak pedig a piros kartonpapír. A fehér díszítést kabátbélésből csináltam, de vattából is lehet. A dolog lényege, hogy kell két doboz testnek, 2 golyó fejnek, és valami piros, amivel bevonjuk, illetve díszítjük. Nyaknak (ami a golyót a dobozzal összeköti) használhatunk tojástartó csúcsos részét.
Nagyon fontos, hogy a bábu háta – mint egy szekrényajtó – fel legyen vágva, hisz így lehet az ajándékokat ki-be rakosgatni.



Mikulásdoboz
A képen látható dobozok egyrészt a mikulásajándékok tartói (mondhatni csomagolásuk) másrészt, szimbolizálja az ünnepet, a Mikulást, melynek apropójából adjuk az ajándékot.
Tekintve, hogy négy különböző nagyságú unokám van, négy különböző nagyságú dobozt készítettem, gyümölcslés dobozokból.
Ezzel a megoldással egy nagy csoki mikulás vásárlását megúsztam, ami azért is jó, mert a gyerekeim nem nagyon szeretik, ha édességgel tömöm a piciket. Egy mikulásfigura nélkül azonban milyen a mikulás ünnep?!? Tehát, valami Mikulásféle az kell! Szóval ez egy (fehér, piros, fekete) doboz, amibe kis csokik, szaloncukor, zokni, apró játék rakható.
Hozzávalók: gyümölcslé doboza, fekete filcanyag, kis ezüst vagy arany papír, fehér vastag fonal, piros karton, olló, ragasztó, iratkapcsoló, vonalzó.
Készítése: ha kiürült a doboz, levágjuk a tetejét, alaposan kimossuk, pirosra befestjük, piros kartonra ráhelyezzük, az alját körberajzoljuk és 1,5 cm-rel nagyobb négyzetet kivágunk, a széleit felhajtjuk, a sarkoknál összetűzzük, ez lesz e teteje. Készítünk egy fehér pom-pont, ráragasztjuk a tető közepére. Fekete filcből gombokat és övet vágunk ki, ráragasztjuk a dobozra, az övre aranyszínű papírból kivágott csat félét ragasztunk.
Ezek után már csak a dobozok feltöltése marad.


Flakon-Mikulás
A bejegyzésemnek adhattam volna a „Mikulás család” nevet is. Üres üdítős flakonokból készítettem, több méretben. Többször említettem már, hogy nekünk az édességgel csínján kell bánni, ezért nem veszek csoki mikulást. Nálam a mikulásforma csak csomagolás. A képen látható flakonba, pont belefér, személy szerint a „Mikulás ajándéka”.
Készítése: különböző nagyságú üres flakont kerítettem. A felső részét ollóval levágtam, majd a képen látható módon akril festékkel befestettem. Értelem szerűen a szakáll, a bajusz és prémes részek fehér, a kabát és a sapka piros é s csizma valamint a szemek fekete. Kétszer kell átfesteni, hogy szép felületet adjon. A vágott széleket celluxszal körberagasztottam, az nem látszik, viszont az éleket tompítja. Végül már csak tele kell pakolni, a megfelelő helyre elhelyezni, aztán ötödikén este, jöhet a varázslat.


Ugyanezt úgy is meg lehet csinálni, hogy festés helyet, rugalmas piros anyaggal vonjuk be.


Papír-mikulás
Ha valakinek nincs kedve sokat bíbelődni a barkácsolással, az csináljon papírból Mikulást. Piros kartonpapírból egy kúpot kell formázni, melyet iratkapcsolóval vagy ragasztóval rögzít. A képen látható módon szakállat, szemeket, prémeket tesz rá és már kész is. Az ajándék a pocakjában van.


Megjegyzések