Tökös bejegyzés


Ha ősz, akkor tök 
                 
Hál’ istennek az idén is jó tök-termésünk volt. Ősszel az egyik legjobb játék. Szórakoztató és képességfejlesztő. Felsorolni sem tudom, mi-mindent lehet belőle készíteni. Csak néhány: töklámpa, etető, baba vagy egész család, hamutartó, virágtartó, asztali dísz, stb.

A teljesség igénye nélkül, párat bemutatok. Valamennyiben közös, hogy jó, érdekes formájú tököt kell választani, a közepét kipucolni, aztán lehet faragással vagy festéssel díszíteni.


Tök-házikó és ökröcske

Gondolom, Móricz Zsigmond: Iciri-piciri című versét, valamint A két borsökröcske című magyar népmesét mindenki ismeri. Ez alapján készült a TÖKHÁZIKÓ és a két BORSÖKRÖCSKE. A tökházikóhoz csak egy szép, formás tök kell, aztán kés, amivel ablakot és ajtót vágunk, valamint kanál, amivel a belsejét kikaparjuk. 

Az ökröcske kicsit nehezebb. Nyilván, a meglévő tökünk méretéhez kell hogy igazodjon. A barkácsboltokban lehet különböző méretű és alakú gyapjú „gombócokat” kapni. Az ökröcske testét és fejét ilyenből csináltuk. Foltokat a hátra és a szemeket filctollal rajzoltuk meg. A szarvacskákat flopiból, a  lábakat pedig gyufaszálból készítettük. A farka egy vastagabb fonal darab. A különböző elemeket UHU ragasztóval ragasztottuk össze.
 

Megjegyzések