Játszunk, vagy tanulunk? 5.


Az "i.e. 480" nevű társasjátékunk 
                    Az egyik legjobb játék, a társasjáték. Nem sok minden kell hozzá, de társ (vagy társak), egy kis szerencse, némi gondolkodással, az biztos. Társast lehet venni, de sokkal izgalmasabb készíteni. 

A készítés, egy kis segítséggel, akár a történelem tanulást is segíti. Most pl. elkészítettük az i.e. 480 nevű játékunkat, mely, ahogy a címe is utal rá, a thermopülai görög-perzsa háborút idézi.

Ketten játszhatják. A játékban az egyik oldalon a perzsák, a másik oldalon a görögök sorakoznak fel. Természetesen, a görögök kevesebben vannak. Mindenki csak előre haladhat, annyit, amennyit a kockával dob. Ha valaki áll már ott, akkor azt leveheti és a helyére állhat. A perzsák (mint ahogy tényleg volt) hátba támadhatják a görögöket. Minden játékos egyet ér, de Xerxész és Leonidás, a két vezér ötöt- ötöt. A játék akkor ér véget, ha valamelyik játékos nem tud lépni. Ekkor összeszámoljuk a „harcosok” értékét. Aki több pontot szerez, az győz.
Természetesen a görögök rosszabb pozícióból indulnak, és kisebb az esélyük a győzelemre, de még mindig több, mint i.e. 480-ban, a valóságban volt. Ezért az ügyesebb játékos legyen a görög.  
Ezúttal a bábuk kartonpapírból kivágott pajzsok.

Mit tanulnak meg játék közben a gyerekek? A Thermopülai szoros  és a két vezér nevét, hogy mikor volt, és hogy miért vesztettek, hősiességük ellenére, a görögök.


Megjegyzések