Játszunk, vagy tanulunk 7.


Játékos történelem 
Történelmet játszunk. Az ötödikes történelem egy része az ókorral, ezen belül, Egyiptommal foglalkozik, ezért most a játékos történelem kapcsán – Egyiptommal kapcsolatos ismeretekkel játszunk. Ha Egyiptom, akkor piramis, múmia, fáraó, szfinx, kultúra- tudomány- építészet, ami szóba jöhet. Ezek a nagyobbik unokám ötödikes korában készültek, de mert most ismét van egy ötödikes unoka, így felfissítettük a játék-sorozatot.  Hogy mi lesz ez?
Építünk piramist só-gyurmából készült kockákból, készítünk (szerkesztünk, nyírunk, ragasztunk) papírból gúlát, írunk szópiramist, formázunk só-gyurmából szfinxet, és egyiptomi ruhába öltöztetünk egy fiú és egy leány papírbabát.
A só-gyurma (bár tudom, hogy most már a világítós, illatos és egyéb gyurmacsodák kaphatók) egy nagyon jó dolog. Olcsó, tiszta, nincs szaga, tartós és festhető. Készítése sem borzasztó. Én egy bögre sóhoz, egy bögre lisztet, kevés olajt öntök, és annyi vizet, hogy gyúrható tészta álaga legyen. Innentől kezdve, mindent lehet vele csinálni. Kiszáradásához 2-3 nap kell.

                                

Piramis építése
Az összedolgozott só-gyurmát sodrófával kb. egy cm vastagra kigyúrjuk, és éles késsel felkockázzuk. Hagyjuk száradni 2-3 napot, és máris lehet belőle építkezni. Közben beszélgessünk arról, hogy igazából hatalmas téglatestekből építkeztek Egyiptomban, valamint arról, hogy hogyan szállították, és hogyan csiszolták szinte tükörsimára. Az utóbbit ki is próbáltuk.


Piramis szerkesztése
Mi kicsit csináltunk, de lehet akármekkora. Egy rajzlapra szerkesztünk egy négyzetet. Amekkora a négyzet oldala, akkora körzőnyílással szerkesztünk rá, 3 db egyenlő oldalú háromszöget. A külső oldalakra „füleket” rajzolunk, melyek segítségével könnyen összeragasztható lesz a kis gúlánk. Végül téglamintát rajzolhatunk rá filctollal.


Betűpiramis
Én egy elsős, egy másodikos és két ötödikes gyerekre terveztem. Nyilván az ismereteikhez igazodni kell. Az ötödikeseké természetesen Egyiptommal kapcsolatos.


Megjegyzések

  1. Pár éve egy levelezős versenyhez készítettem feladatokat az ókorról is többek között. 3-4. osztályos tanulók számára készült. Ha érdekel, itt meg tudod nézni, és esetleg használhatjátok az unokákkal: http://sucika67.hu/2016/11/04/4-korszak-viadala-1-fordulo-okor/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, mindjárt megnézem.

      Törlés
    2. Szuper jó! És nem is könnyű! A 3. feladatban, hogy kell használni a táblázatot? Nem egyszerre, de megcsinálom a gyerekekkel.

      Törlés

Megjegyzés küldése