Oktató játék 1.


    Szótekerő 


    Ez a játék tényleg a semmiből valami. Különböző színű papírmaradékok, és WC papírhenger kell csak hozzá. Mindebből, minimális ügyességgel, 5-7 évesek számára egy olvasást segítő játékot lehet fabrikálni. Az éppen gyakorolandó betűkészletre kettő, vagy hárombetűs szavakat találunk ki, és ezek a betűit írjuk rá a papírcsíkokra.
Nem írok pontos méreteket, mert rájöttem, hogy a WC hengerek nem teljesen azonos méretűek. Irányként annyit mondanék, hogy vágjatok egy csomó 2cm széles és a hengert körméreténél hosszabb (hogy legyen lehetőség az összeragasztásra) papírcsíkot.  A papírcsíkokat osszátok be 2 cm-es részekre, ezekbe kerülnek a betűk.  Aztán attól függően, hogy melyik 2, vagy 3 betű összeolvasását szeretnétek gyakorolni, találjatok ki szavakat.
Vigyázat! A fokozatosságot be kell tartani. Ezt a játékot olyan gyermek kezébe adjátok, aki ismeri már a betűket és két hangot össze tud olvasni.

Hárombetűs szavaknak ajánlom pl. a SÓS, SOM, SOK, SÓT, SEM, SÖR, SÁR, SÍR, MOS, MAI, MÉR, MÁS, IMI, AMI, EMI, KÉR, KÁR, KÖR, KAR, stb.

Ne legyen egy csíkon ugyanaz a betű, az teljesen fölösleges. Viszont, bár egyszerre csak 2, vagy 3 csíkot teszünk fel, készíthetünk sokkal többet, hisz ezek fel-le rakhatók, cserélhetők.
A fentiek mintájára 4 vagy 5 betűs szavak is kirakhatók.

Ugyanezt meg lehet számokkal is csinálni, két és háromjegyű számok gyakorlására.


Megjegyzések