Ügyes kezek 1.



                           Játékkal fejlesszünk!



Azt hiszem, a Teremtő minden kis újszülöttnek ad két ügyes kezet. Azt, hogy óvodás, iskolás vagy felnőttkorra mi lesz belőle, az rajtunk szülőkön, pedagógusokon múlik.
A szülők többsége azt szeretné, hogy gyermeke az első osztályban gyönyörűen írjon és rajzoljon. Ezzel még nem is lenne semmi baj, de sokan ezt úgy akarják elérni, hogy ceruzát nyomnak szegény kis csórikám kézébe, és idejekorán betűket iratnak vele.

Hát nem! Nem attól lesz a kis keze ügyesebb, ha minél többet és főleg idejekorán ír, hanem ha sokat játszik vele. Játszani pedig mindennel lehet, kaviccsal, bottal, madzaggal, madártollal, levéllel, virággal … hadd ne soroljam. A próbálkozásokon túl, tudatosan irányíthatjuk is a játékot.

Szedessünk vele apró szemű dolgokat pl: kavicsot gyöngyöt, borsót, lencsét stb. Vagy csoportosítsa szín és alak szerint azoka. A szétválogatáshoz ösztönösen a csipesz fogást alkalmazza majd, amivel a finommotorikája mellett még a színfelismerő készsége is fejlődik.

Manapság nagyon sokfajta és jópofa gyurmát lehet kapni, még okos gyurma is van. Ezek nem ragadnak és nem büdösek. Játsszon vele, hengergessen, sodorgasson, formázzon bármit. Ugyanezt a konyhában, tésztával is megteheti, amikor sütünk valamit. Ez a tevékenység nagyon jól edzi, erősíti a gyermekujjakat és a csuklóját.


A papír is jó játék.  Lehet gyűrni, tépni, vágni, hajtogatni, színezni, festeni

Készíthetünk rá flakonnal, dugóval, szivaccsal, virággal, villával nyomatokat.

Nem kell félni a homoktól, de még a sártól sem. Lapátoljon a kicsi – ez erősíti a csuklóízületeket és a homokozó lapát nyelének fogása még hasonlít is egy vastagabb filctoll fogásához.

A festés és rajzolás kórtól és évszaktól független. Az udvaron lehet bottal, krétával, a szobában, ujjal, ecsettel, filctollal próbálkozni. Lehet tükörre, párás ablakra, papírra, homokba, járdára, játék táblára firkálni.

Egy nagycsoportos óvodás már a tűvel, cérnával is megismerkedhet. Micsoda élmény az egész családnak, amikor a cérna betalál a tű lyukába! A varrással is próbálkozhat. Először lyukasztott papíron, majd nem foszlós textilen (pl. filcanyag), később bármin.

Simán a kezét, az ujjait is használhatja játéknak. Nagyon sok kezet, ujjat mozgató játék van, de erről majd legközelebb írok.   


Megjegyzések