Cirkusz-tábor 7.


 Perecsütés


Utolsó nap délelőttjén perecet gyúrtunk és sütöttünk. Elvégre a vendéget, a közönséget valamivel fogadni kell. Azért az önzetlenséget nem vittük túlzásba, ugyanis a táborlakók, a perec készítői, pénzt kértek a portékájukért. Ezt viszont nagyon becsületesen. Aki kért kapott számát, akár áfás számlát is, de az sem volt baj, ha valakinek nem volt pénze, mert csekket is elfogadtak a kis árusok.

Az árusításnak megadták a módját. Pizzás dobozból, nyakba akasztható perectartó dobozt készítettünk. Mindenki kifestette kívülről, belülről és három rekeszre osztottuk. A legnagyobba került a perec, az egyik kicsibe a számlák, a másik kicsibe a pénz. 


És hogyan készült? Íme, a recept:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
Duplájára kelesztjük, majd három részre osztjuk, kigyúrjuk, csíkokat vágunk belőle, végül hosszú rudakat sodrunk belőle. Ezeket perec alakúra formáljuk, majd 200 fokon megsütjük.
Amikor piros kivesszük és ráöntjük a sós mázat.
Amikor ez kész, egy picit még visszatesszük a sütőbe, hogy a máz rászáradjon.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 3 dkg élesztő,1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 dl olaj, 1 tojás.
A sós mázhoz: 3 kanál liszt, 1 kiskanál só és annyi víz, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk belőle


Megjegyzések