játékok

Csíplek matek

Matek-játék

Az ötletet a „Gyereketető”-ből vettem és a magam módján megvalósítottam. A játék a négy alapművelet gyakorlására szolgál. A ruhacsipesz, a vizes ruhák rögzítésén túl, sok mindenre jó. Már csináltam belőle nyuszit, csibét, ültető kártya tartót, most pedig a matekot „csípem” meg vele.

Minyon család

Minyonok

Először, amikor hallottam a MINYON kifejezést, bizony a finom, apró, cukormázzal bevont sütikére gondoltam. Aztán a fiatalabbaktól megtudtam, hogy ez egy kis kék nadrágos, sárga, mókás figura, ami film, rajz, plüss és egyéb formában ismert. Sokan, sokféleképpen már elkészítették és most én is megcsináltam a kisunokáimnak. 

Zene-kör 2. (frissítve)

Zene-kör kártyás változata

A Zene-kör játékomra sok üzenetet, véleményt kaptam szóban, írásban, e-mailben. A legtöbb nagyon tanulságos és hasznos volt, amit ezúton is köszönök minden hozzászólónak. Egy-két véleménnyel különösen egyetértek, ezért most módosítom a játékomat és közreadom. A legjobban az tetszett, hogy nem a körcikkbe írunk ritmusokat és dalcímeket, hanem kártyákat készítünk és arra. 

 

Betű-teke

Játék közben

A „Tanulási módszer, Regina-betűk” cikkemben már szóltam arról, hogy sikerült egy Regina-betűk című könyvet szereznem, mely a betűtanítás vidám, játékos módszerét mutatja be. A könyv minden harmadik oldalán egy-egy játékleírás található. Ebből választottam ki egyet, a Betű-tekét. Persze, mint mindent, ezt is egy kicsit a magam szája-íze szerint átalakítottam, kisunokám meg még ezen is alakított.

Hol a helyem a világban?

Helyem a világban

Nem egy filozofikus kérdést akarok megválaszolni, csak egy aprócska játékot készítettem arra, hogy egy kisgyermek el tudja helyezni magát a szűkebb és a tágabb környezetében. Minél kisebb egy gyermek, annál kisebb távolságokban gondolkodik. Először csak saját magával foglakozik, aztán a közvetlen környezetével, majd a tágabb környezetével (utca, falu, rokonok stb), végül azzal is, amiről tapasztalata nincs, csak legfeljebb ismerte (Magyarország, Európa, bolygók stb.). 

Zene-kör

Zenei társasjáték kicsiknek

Zenei társasjáték 4-6 éveseknek. Találtam a régi családi ház kipakolásakor egy-két régi, hegedűt és mandolint formázó brosstűt, és kaptunk házassági évfordulónkra egy doboz Mozart bonbont. Innen jött az ötlet, hogy készítek egy egyszerű zenei társasjátékot, ahol az unokáim megnyerhetik a ritka finomságot. 

Pillangók és törtek (1.rész)

Törtek és pillangók

A cím első hallásra talán furcsa, de ha valaki végig követi a mondandómat, meg fogja érteni. A „Pillangó módszerről” (amit a cikk második részében fogok bemutatni) jutott eszembe, hogy olyan játékot készítek kisgyerekeknek, amellyel a törtekkel ismerkedhetnek és pillangó a főszereplője.

A játék lényege, hogy minden pillangó azt a virágot keresi, arra száll rá, amelyik legjobban illik hozzá. 

Mivel lehet mérni? Méricskélős játék 4. rész

Méricskélős játék

Ezt a didaktikus játékot játszhatja egymagában a gyermek, kettő vagy három gyermek, persze az a legjobb, ha felnőtt is van köztük (a biztonság kedvéért). Volt három egyforma paradicsompürés fémdobozom, melyek némi átalakítással gyűjtő dobozzá változtak. És hogy mit gyűjtünk bele? Az egyikbe olyan dolgokat, amelyek mérleggel, a másikba olyanokat, amik vonalzóval, a harmadikba pedig olyanokat, amelyeket mérőedénnyel lehet mérni. Vagyis a súly-tömeg, hossz és űrmértékkel mérhető dolgokat. 

A mi Tell Vilmosunk

Játék az udvaron

Hétvégén Kapolcson jártunk, és ott vásároltunk egy fa „nyílpuskát”. Nem túl nagy, főleg nem veszélyes, szóval pont egy 6-7 éves kisfiúnak való.

A játékhoz mese jár, a mesét pedig élővé kell varázsolni, ezért a történet megismertetése után, elkészítettük a saját, legendához illő, „céltáblánkat”, ami nem más, mint egy kisfiú almával a fején


Nyomda házilag

Nyomda izzóból

Házilag készítettünk nyomdát, méghozzá elromlott halogén izzóból és egy kis maradék dekorgumiból. A lim-lomok és a negyedórás munka eredményeként számtalan kép készülhet. Attól függően, hogy betűt, számot, síkidomot, tárgyat, növényt, emberkét stb, teszünk rá, készülhet sordísz, anyák napi képeslap, szöveg, monogram a könyvünkbe és még sorolhatnám.

Tartalom átvétel