játékok

Célba-dobó-számoló

Célba dobós játék

Amióta világ a világ, gyerekek és felnőttek ismerik és szeretik a mindenféle célbadobós játékokat. Bármivel lehet dobni, és bárhova. A cél ugyanaz: valahova beletalálni. Akár a földre rajzolt karikába egy labdával, esetleg egy kaviccsal is megteszi, de ennél én egy kicsit bonyolítottam a helyzetet. Kefires doboz (boltból kértem) tartót használtam fel, és pingponglabdával kell célozni. Hogy tétje is legyen a dolognak, színekkel jelöltem egyik-másik kört. 

Csak egy kockás lap

Várfoglaló

A nagy hódító játékomra sok visszajelzést érkezett, egyesek véleményt alkottak, mások ötletelgettek, ráadásul a kisunokámmal vagy az ötvenedik variációt próbáltuk ki. Azt hiszem, a siker titka abban van, hogy szinte semmi nem kell hozzá: Csak egy kocás lap, no meg persze két filctoll és dobókocka. Mindegyiknek a lényege, hogy a kockákat így-úgy-amúgy el lehet foglalni, csak a fantáziánk szab határt annak, hogy milyen körítéssel tesszük. Ezúttal (a sokból) kettő új játékot mutatok be.

Tök-házikó és ökröcske

Tökházikó és ökröcske

Az idei jó töktermésnek köszönhetően, és Móricz Zsigmond: Iciri-piciri című versének valamint A két borsökröcske című magyar népmesének ismeretében, elkészítettem a TÖKHÁZIKÓT és a két BORSÖKRÖCSKÉT. Hétvégén (többek között) ezzel játszottunk. A tökházikóhoz csak egy szép tök kell, aztán kés, amivel ablakot és ajtót vágunk, valamint kanál, amivel a belsejét kikaparjuk. Az ökröcske kicsit nehezebb. 

Betű-bringa

Összeolvasás

Betű, mert betűkről szól, és bringa, mert két kerék forog (bár nem egy irányba, hanem egymással szembe), és az összeolvasást lehet vele gyakorolni. A tárcsákon rengeteg, pontosabban 16 betű van, de a gyermek mindig csak kettőt lát egymás mellett, mert a többi el van takarva. A kerekeket külön-külön lehet tekergetni, így a 16-16 betűből számtalan összeolvasási lehetőség, esetleg értelmes szó hozható létre.

 

Csíplek matek

Matek-játék

Az ötletet a „Gyereketető”-ből vettem és a magam módján megvalósítottam. A játék a négy alapművelet gyakorlására szolgál. A ruhacsipesz, a vizes ruhák rögzítésén túl, sok mindenre jó. Már csináltam belőle nyuszit, csibét, ültető kártya tartót, most pedig a matekot „csípem” meg vele.

Minyon család

Minyonok

Először, amikor hallottam a MINYON kifejezést, bizony a finom, apró, cukormázzal bevont sütikére gondoltam. Aztán a fiatalabbaktól megtudtam, hogy ez egy kis kék nadrágos, sárga, mókás figura, ami film, rajz, plüss és egyéb formában ismert. Sokan, sokféleképpen már elkészítették és most én is megcsináltam a kisunokáimnak. 

Zene-kör 2. (frissítve)

Zene-kör kártyás változata

A Zene-kör játékomra sok üzenetet, véleményt kaptam szóban, írásban, e-mailben. A legtöbb nagyon tanulságos és hasznos volt, amit ezúton is köszönök minden hozzászólónak. Egy-két véleménnyel különösen egyetértek, ezért most módosítom a játékomat és közreadom. A legjobban az tetszett, hogy nem a körcikkbe írunk ritmusokat és dalcímeket, hanem kártyákat készítünk és arra. 

 

Betű-teke

Játék közben

A „Tanulási módszer, Regina-betűk” cikkemben már szóltam arról, hogy sikerült egy Regina-betűk című könyvet szereznem, mely a betűtanítás vidám, játékos módszerét mutatja be. A könyv minden harmadik oldalán egy-egy játékleírás található. Ebből választottam ki egyet, a Betű-tekét. Persze, mint mindent, ezt is egy kicsit a magam szája-íze szerint átalakítottam, kisunokám meg még ezen is alakított.

Hol a helyem a világban?

Helyem a világban

Nem egy filozofikus kérdést akarok megválaszolni, csak egy aprócska játékot készítettem arra, hogy egy kisgyermek el tudja helyezni magát a szűkebb és a tágabb környezetében. Minél kisebb egy gyermek, annál kisebb távolságokban gondolkodik. Először csak saját magával foglakozik, aztán a közvetlen környezetével, majd a tágabb környezetével (utca, falu, rokonok stb), végül azzal is, amiről tapasztalata nincs, csak legfeljebb ismerte (Magyarország, Európa, bolygók stb.). 

Zene-kör

Zenei társasjáték kicsiknek

Zenei társasjáték 4-6 éveseknek. Találtam a régi családi ház kipakolásakor egy-két régi, hegedűt és mandolint formázó brosstűt, és kaptunk házassági évfordulónkra egy doboz Mozart bonbont. Innen jött az ötlet, hogy készítek egy egyszerű zenei társasjátékot, ahol az unokáim megnyerhetik a ritka finomságot. 

Tartalom átvétel