tojástartó

Számkereső, játék tojástartóból

Számkereső

Elmúlt a húsvét, ismét túl vagyunk egy ünnepen. Közel két hónapig készültem, barkácsolgattam, ötletelgettem, vásárolgattam és közben a várakozás, az izgalom a boldogság kavargott bennem. Talán nem is az ünnep napja a legszebb, hanem az odavezető út. Az út, a „szertartás”. Emlékeztek Antoine de Saint-Exupéry szavaira? 

Mondák és legendák 2.rész

Kerekasztal lovagjai

A Mondák és legendák 1. részben bemutattam Merlint, a nagyvarázslót, most pedig – folytatva a témát – a Kerekasztal lovagjait és Artúr király bábuit teszem közzé. Mint annyiszor, most is tojástartóból készítettem a kis figurákat. A Neten megnéztem, nagyjából hogy néztek ki az akkori lovagok és hogy, hogy hívták a leghíresebb 12-őt. A neveket ráírtam az asztalra, na nem azért, mintha azt gondolnám, hogy egy gyermeknek azt tudnia kellene, inkább csak a magam segítségére. Hiszen játék közben beszélgetni kell a régmúlt történeteiről, így elkerülhetetlen a nevek említése. 

Mondák és legendák 1.rész

Merlin, a nagy varázsló

A mesék, mondák és a legendák ismerete (különösen a híresebbek) szerintem fontosak a gyermekek életében. Rengeteg dolgot tanulhatnak belőle: igazság, kiállás a jóért, becsület, segítségadás jelentősége, becsület és egy minimális történelmi ismeret. Most arra teszek kísérletet, hogy egy-két általam fontosnak tartott és kedvelt legendát vagy hőst megismertessek az unokámmal. Kezdetnek a kerekasztal lovagjait és Merlint, majd a honfoglaló hét vezért, Mátyás királyt, az egri hősöket stb.

Isten hozott Mikulás!

Tojástartóból Mikulás

Filléres kedvesség ismerőseimnek. Ha van egy zacskó cukorkád és egy-két tojástartód, kb 2 óra alatt 10 Mikit készíthetsz (tapasztalatból mondom). Gyerekeknek talán kicsit kevés, de apróbb figyelmesség a felnőtteknek is nagyon jól esik. Szóval arra buzdítalak Benneteket, hogy csináljátok meg, biztosan hálás mosoly lesz a jutalom. 

Jön a Télapó

Mikulás és a felesége

Közeledik a nagy ünnep, jön a Télapó, illetve a Télanyó. Tekintve, hogy egy kisfiú és egy kislány unokám van, kettő bábut készítettem, egy Mikulást és egy Mikulás-nét. Valójában ez két álcázott doboz, ami az ajándékokat rejti. 

Rabkergető

Rab és rendőr

A minap egy nagyon jó weblapra bukkantam. A www.jatektan.hu oldalon rengeteg Internetes és hagyományos társasjáték van leírással, szabállyal, magyarázattal. Sőt, pedagógusok számára még játékleíró óravázlatok is vannak. Itt találkoztam a „Rabkergető” játékkal, amit kicsit átalakítva megcsináltam a kisunokámnak. A szokásomhoz híven egyszerű és olcsó játékká alakítottam, amit elsősorban kisfiúknak ajánlok. 

Évszakos társasjáték

Játék az udvaron

Mint ahogy már több ízben jeleztem, készítettem egy évszakkal kapcsolatos társasjátékot, melyet bemutatok és közreadok. Ez egy kicsit macerásabb játék lesz (mármint a készítése), de nem drága és bízom benne, hogy szórakoztató. Tekintve, hogy vakáció van, készítsük együtt a gyerekekkel. Kell hozzá egy alap-lap, egy üres dobókocka és rengeteg kártya.

Papának, a hétvégi házba

Papa ajándéka

A család egyik nagypapája, ha csak egy kicsit jó idő van, idejét a hétvégi házában, vagy inkább a kertjében tölti. A rengeteg gyümölcsfa és szőlő sok munkát, de sok örömöt is ad, és persze termést, bort, pálinkát. Így érthető, hogy a Papa egy kínálgatós, pohártartót kap apák napjára.

Stratégiai játék

Amerikai és indián harcos

Kisunokámnak az volt a kívánsága, hogy olyan játékot találjunk ki, ahol a katonák egymással harcolnak. Világháborús katonákat, robotokat nem tudok csinálni, törököket, huszárokat, lovagokat meg már csináltunk, ezért most indiánok fognak harcolni amerikai katonákkal. A játékszabály közös találmány. Ez már nem egyszerűen a szerencse, hanem inkább a gondolkodás társasjátéka.

Ping-pong-pont, ügyességi játék

Ügyességi játék tojástartóból

Ugye Húsvét után maradt jó pár üres tojástartótok? Az nagyon jó. Mert most egy 5 perc alatt elkészíthető játékot fogok bemutatni. Nagy beruházást nem igényel, legfeljebb ha valakinek nincs otthon ping-ponglabdája, akkor azt venni kell hozzá. A játékot „Ping-pong-pont”-nak neveztem el, mert a „főszereplő” a ping-ponglabda, és pontokat lehet vele szerezni.

Tartalom átvétel