Karácsonyi teríték

A falat sokkal jobban ízlik, ha szépen megterített asztal mellett fogyasztjuk. Ezért gondosan kell teríteni akkor is, ha csak szűk családi körben ebédelünk, vagy vacsorázunk. Ha pedig vendég jön, főleg ha ünnep van, akkor tegyünk rá még egy lapáttal. A terítékünk „beszéljen” arról, hogy mit ünneplünk.

Ha pl. Karácsony, akkor használjunk gyertyát, mézeskalácsot, fenyődíszt, karácsonyi szalvétát, tobozt vagy egyéb arany, ezüst díszeket.

Hagyományos terítés: (forrás: www.igyillik.hu Étkezés, terítés)

A terítés tízparancsolata

  1. Az ünnepi abrosz tiszta, folt nélküli legyen, mert pecsétes terítő étvágyűző látvány. A színkiválasztásnál fontos, hogy az abrosz színe harmonizáljon a teríték és az esetleges díszítés színével, stílusával.
  2. Ép szélű, tiszta edények, poharak kerüljenek az asztalra, az evőeszköz se legyen csorba.
  3. Az összhatás lényeges: nem elég, ha az abrosz ünnepi, de a tányérok, evőeszközök se legyenek kopottak vagy fordítva.
  4. Szerény holmival is ízléses asztalt varázsolhatunk, de csak akkor, ha a terítékek egymáshoz illenek. Olcsó virágos abroszra nem illik a régi porcelán, az ezüst gyertyatartó, viszont fehér damasztra ne rakjunk cserépedényt.
  5. A terítés stílusa illő legyen az ételekhez: pörkölthöz, gulyáshoz jól illik a cserépedény, a szőttes terítő, a franciás fogásokhoz pedig a porcelán. Büféasztalra olyan textília való, amely könnyen mosható.
  6. Ha nincs kétféle készletünk, akkor a minden napra használtat hozzáillő terítővel, szép színes papír- vagy textilszalvétával, a tányérokkal harmonizáló vázával, gyertyatartóval tehetjük ünnepélyessé.
  7. Az ételek tálalása: amennyiben komplett étkészletünk van, a hozzátartozó leveses-, pecsenyés-, tésztástálat, fűszertartót használjuk. Ha nincs, kiválóan alkalmasak a tálaláshoz a hőálló edények vagy az üvegből készült fűszertartók.
  8. A poharakat is az étkészletünkhöz válasszuk: "kilóg" a csiszolt kristály a népies asztalon, de ugyanúgy szemet bántó a damaszton a rusztikus kancsó, kupa.
  9. Ne legyen túlzsúfolt az asztal; nem csak zavaró látvány, de kényelmetlen is. Ezért a váza inkább alacsony legyen. A gyertyatartót úgy helyezzük el, hogy se a gyertya, se a lángja ne zavarjon senkit. Az italokat, a salátástálakat, a kenyereskosarat - ha nem férnek el az asztalon - zsúrkocsira vagy terítővel letakart asztalkára tegyük.
  10. Tányérra adagolva szolgálhatjuk fel a fogásokat, ha csak négyen-öten ülnek az asztalnál. Hét-nyolc személynél viszont előnyösebb, ha tálalóedényben szervírozunk. (Forrás: www.hobbyesotthon.hu Isti25)

A képen kettő szalvétahajtogatást mutatok be, de ennél a neten „karácsonyi szalvétahajtogatás” címmel, sokkal több látható. Mindenki választhat kedvére.

 

Cimkék: