Könnyű, mint az egyszeregy

A nagyon egyszerű, könnyű, világos faladatok megoldásakor szoktuk mondani: Könnyű, mint az egyszeregy. A mostani játék tényleg nagyon egyszerű, sokkal egyszerűbb, mint a szorzótábla megtanulása. (Gondolom, minden felnőttnek van ezzel kapcsolatos emléke.) Szóval ez egy egyszerű játék, egy eszköz, amellyel a szorzás fogalma kialakítható és a szorzás gyakorolható. Szinte semmi nem kell hozzá, csak egy tojástartó (nem mindegy hogy milyen) és rakás apró kütyü (ami lehet bab, kukorica, kavics stb). 

A kukorica a legolcsóbb, csak nem biztos, hogy mindenki hozzájut. Egy csövön szerintem, 200-300 szem lehet. Vagy jó 10 dkg bab, az is kb. 100 db lehet. Én a babot választottam, mert azt könnyű kezelni, rakosgatni, ez már a „Gépes” játéknál is bebizonyosodott.

Miért jó a tojástartó? Annak pont 10 mélyedése van. Tehát az 1 x 1-től a 10 x 10-ig, összes szorzás kirakható.

Ahogy a képen is látszik, a következő képen lehet használni: 3+3+3+3+3+3+3+3+3+3=30, vagy másképpen: 10*3=30 .

Fontos, hogy a gyermek tudja, hogyha kirakja a hármat egyszer, kétszer, háromszor …tízszer, akkor a képen látható dolgot látja, melynek az eredménye 30 lesz.

A dobozban tárolhatjuk a babszemeket, ha becsukjuk, nem árt még egy nejlon zacskóba tenni, ne hogy szétpotyogjanak a tartozékok.

Cimkék: 

Hozzászólások

Tojástartó

Már gyűjtjük a tojástartókat az osztályommal. Lesz folytatás?
Ági (tanítónéni, 2.b.)

Tojástartó

Kedves Ági!
Érdemes a tojástartókat gyűjteni, mert nagyon sok érdekes dolgot (játékot, bábut, taneszközt stb) lehet belőle csinálni. Nézd meg és klikkelj a jobb oldalon lévő tojástartóra, ott sok egyebet is fogsz találni.
Egyébként kérdésedre válaszolva, igen, lesz folytatás.
Üdvözöllek
Nagyi

tojástartó

Eszembe jutott egy másik játék. Első és második osztályban tanulják a gyerekek a "számnak sok neve van" feladatot. A tojástartónk erre is jó. Ha a tanítónéni azt mondj, írjátok le a 17 sok nevét, kivesz a gyermek 17 babot és 3-5 lyukba beteszi, majd leírja számtannyelven: 17=3+4+5+5 vagy 17=10+1+6 stb.
Nagyi