A Nagy Sárkányölő

Kisunokámnak szülinapjára készültünk. Sokat gondolkodtam, mivel lepjem meg. Elég nagy a rokonság, biztos voltam benne, hogy senki nem fog megfeledkezni róla, és gyanítottam, hogy tortát, kisautót meg legot nélkülem is kap.

Mivel kisfiú, és állandóan „harcolni” akar, így adva volt a feladat, hogy lovag felszerelést készítsek. Miből is áll ez: páncéling, sisak, kard és pajzs. De ha harcolni akar, ki ellen harcoljon? Egy hadsereget mégsem csinálhatok! Egy sárkány jó ötletnek tűnik. Na nem tizenkét, vagy hétfejű (az túl sok munka), elég lesz egy háromfejű. A felszereléshez a játékot, a mesét már könnyű kitalálni. A szokásos történet: a jóságos, bátor, hős lovag (ő a kisunokám) megmenti a gyönyörű királykisasszonyt a gonosz sárkánytól (ez vagyok én). De lehet néha a sárkány segítőkész és aranyos is (mint a Süsü), aki a lovaggal együtt megvédi az ellenségtől a birodalmat. Mesét bárki, bármilyet kitalálhat, a gyerekeknek gazdag a fantáziájuk, bármivel tudnak azonosulni.

Ha valakinek kedvet csináltam a játékhoz, leírom az eszközök készítésének módját.

Páncéling:A Praktikerben lehet „hőtükör” fóliát kapni (van darabban és tekercsben, én a darabosról beszélek). Egy ilyen lapot felébe hajtunk, és a hosszából illetve a szélességéből levágunk annyit (azért nem írok pontos méretet, mert a gyerek nagyságától függ), hogy a szélessége váll szélességű, a hossza combközép hosszú legyen. Az összehajtott felén, középen fejnagyságú lukat vágunk (1.kép). Én az elejére még egy „címeres” karton díszt is készítettem, melyet miltonkapoccsal erősítettem fel.

Sisak: Egy lufit gyerekfej nagyságnyira felfújtam. Újságpapír csíkokat lisztes vízbe mártogattam, majd felhelyeztem a lufira (lásd papírmasékészítés). Csirizes gézlapokat is tettem rá, egyrészt mert így nagyobb strapát  kibír, másrészt mert ebből tudtam kialakítani a tetején azt a kis csúcsot, ami az eredeti sisakokon is szokott lenni. Két-háromnapi száradás után, levettem a lufiról, a széleket ollóval kiegyenesítettem, majd bekenten ezüst festékkel.

Sodronysapka a sisak alá: Vettem egy gombolyag vastag szürke, és egy vékony ezüstfonalat, melyet összefogva, horgoltam egy sísapkaszerű fejrevalót. Nagy horgolótűvel és nagyon lazán horgoltam, hogy olyan láncszerű hatást keltsen.

Kard és pajzs:Ezt olcsón lehet venni, vagy kartonpapírból készíteni. Ha a kardot boltban veszitek, nagyon körültekintően tegyétek. Ne legyen se túl hegyes, se túl kemény. A legjobb a habszivacsból készült kard, abszolút veszélytelen. Mint említettem, pajzsot olcsón lehet venni, én mégis a sajátkészítésű pártján vagyok. Egyrészt mert a közös készítés jó buli lehet, másrészt mert ráfesthetjük a „saját címerünket” a saját monogramunkkal (természetesen az unokára gondolok), ami teljesen egyedivé, egyénre szabottá teszi. Így, kislovagunk saját nevet, saját címert is kaphat.

Sárkány:Ez egy olyan háromfejű sárkány, amelynek egyik feje az én fejem, a másik kettő pedig a kezem, illetve a kezemen lévő papírmaséfej. Nem kell megijedni, elkészítése egészen egyszerű. Vettem 1,5 m zöld nem foszlós anyagot. (1.kép) Háromszögre hajtottam, és ennek vonalában középen, egymástól kb 15 cm-re két fület csináltam (marokba fogtam az anyagot és összegumiztam). A fülek alatt középen, egy arcnyi lukat vágtam. Itt fog kinézni az, aki a sárkány (3.kép). Lényegében ez az egyik, a középső, a legnagyobb sárkányfej. A háromszögű kendő összehajtott felén, mindkét oldalon a végétől 20 cm-re, 8 cm-es rést vágtam, itt dugom majd ki a kezemet, ez lesz a második illetve a harmadik fej. Készítése egyszerű. Két kiürült 1 kg-os kristálycukor zacskóját használtam fel. A zacskót kisimítottam, beleraktam egy nejlon zacskót, és kitömtem ronggyal. Erre raktam a csirizes papírcsíkokat, majd egy réteg gézt. Csirizes gézből alakítottam ki a füleket. Két-háromnapi száradás után kivettem a rongyot és zacskót, majd befestettem az egészet zöldre. A gömbölyű szemeket – melyet csak a végén ragasztottam fel – is papírmaséból formáltam. A szemeket befestettem feketére, középen kis fehérrel. Festettem  még szép piros mosolygós szájat, fekete orrlyukakat, a fül belsejét narancssárgára, és KÉSZ (2.kép).

A sárkány készítésénél 3 dolog vezérelt: ne legyen ijesztő, ne kerüljön túl sok pénzbe, és könnyen kivitelezhető legyen. Azt hiszem sikerült.

Ha valamiben nem voltam érthető, vagy bármilyen gond adódik a készítés közben, csak írj, és én a rendelkezésedre állok.

Jó munkát, jó szórakozást!

Cimkék: