Cl, dl, l, méricskélős társasjáték I.rész

Az egyik olvasóm azzal keresett meg, hogy alsós gyerekeinek sok gondot okoz a mértékegységek át- és beváltása, tudok-e rá valamilyen játékot. A témáról túl sok gondolat jött a fejembe, ezért két részben fogom közölni. Tudom, hogy nem egyedi eset, hisz az iskolákban általában nincs arra idő, hogy minden gyermek órák hosszat méricskézzen, már pedig ebben az esetben a gyakorlat a legjobb tanulás.

Aztán ha gyakorlat, a tapasztalat teljesen beivódott akis fejekbe, akkor jöhet az elvont, írásos feladatmegoldás. Be fogok mutatni egy társasjátékot, amit mondjuk pihenésként, vagy érdeklődés felkeltéseként lehet használni, de az igazi tudást a gyakorlatból, a mérésekből lehet megszerezni.

Hogy hogyan?

A legegyszerűbb a hosszúság mérése, ezért célszerű azzal kezdeni. Első lépésben, javaslom, vágjunk közösen egy 1 méteres és egy 1 deciméteres botot. Ezt rakjuk különböző tárgyak mellé, azzal, hogy hányszor fér. Amikor ezt már sokszor megcsináltuk, előre meg is becsültetjük: Szerinted hányszor fér rá a kis (vagy nagy) bot a szekrény oldalára? Nagyobbak, 2-4. osztályosok táblázatot is készíthetnek hozzá (ha valaki kéri, elküldöm). Eztán jöhet a vonalzós mérés, kisebb dolgokon. Ekkor már „nevén nevezzük a gyereket”, pl. a füzetem hossza 20 cm, illetve 2 dm.

A hosszúság mérése után próbálkozzunk az űrmértékkel. Szerezzünk be egy 1 literes edényt, egy 1 deciliteres poharat, és persze kell egy vödör, vagy egy nagyüdítő flakonos víz. A gyógyszertárban lehet fecskendőt kapni, amivel ki lehet mérni az 1 ml-t és az 1 cl-t. Javasom, kerítsünk egy kupakot, amibe belefér 10 ml, illetve 1 cl, így annak is meg lesz mérő edénykéje. Ezek után jöhet a pancsolás, próbálgatás (Helyszínnek javaslom a konyhát vagy az udvart). Hány kupak vízzel telik meg az 1 decis pohár? Hány pohár vízzel telik meg az 1 literes edény? stb.

A végére hagyjuk a súly, illetve a tömegmérést, mert míg az előzőknél 1<10<100<1000 a váltószám, itt 1<10< 1000. Azonkívül, eszközt is nehezebb szerezni, hacsak nincs ott valakinek jó minőségű, grammos konyhamérlege. És hogy mit lehet mérni? Mindent, ami a mérlegre ráfér, de célszerű csomagolt 1 kg-os dolgokat is rátenni a mérlegre. Vegye észre, hogy valamiből kisebb csomag, valamiből nagyobb az 1 kg. Egy adag tiszta homokot (ha nem sajnáljuk lisztet) rakjunk kisebb-nagyobb edénykébe, hasonlítsuk össze, szemmértékre és méréssel. Ha van fürdőszoba mérleg, az is jó gyakorló eszköz lehet. Majd a sok játék után, itt is jöhet a táblázat, végül az elvont átváltások.

Végül, a beígért társasjáték, melynek az „Ég a város, ég a ház is” nevet adtam. A játék lényege, hogy minden játékosnak van egy háza, ami kigyulladt és el kell oltani. Aki előbb összeszedi a megfelelő mennyiségű vizet, az el tudja oltani a tüzet, az győz. …de ez már a következő részben kerül bemutatásra.

Addig is várom a kérdéseket, mert gondolom, az akad e témában bőven.

Cimkék: 

Hozzászólások

Társasjáték

Kíváncsian várom a társasjátékot.
Ildi