Számkereső, játék tojástartóból

Elmúlt a húsvét, ismét túl vagyunk egy ünnepen. Közel két hónapig készültem, barkácsolgattam, ötletelgettem, vásárolgattam és közben a várakozás, az izgalom a boldogság kavargott bennem. Talán nem is az ünnep napja a legszebb, hanem az odavezető út. Az út, a „szertartás”. Emlékeztek Antoine de Saint-Exupéry szavaira? 

A róka kérlelte a kis herceget: "Mindig mondd meg előre, mikor jössz, és én ünneplőbe öltöztetem a szívemet. Tudod, szükség van bizonyos szertartásokra is. Mi az, hogy szertartás? - kérdezte a kis herceg. Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek, mondta a róka. Attól lesz egyik nap más, mint a másik."

Szóval vége az ünnepnek és mi marad utána? Egy csomó élmény, vidám fotók kisebb-nagyobb ajándékok és (nem akarok ünneprontó lenni) maradékok: leginkább sonka, tojás, süti és egy csomó tojástartó. Ezek persze mind hasznosíthatók. A sonka ledarálva egy kis szósszal, tésztával, kiváló vacsora. A főtt tojásokból lehet rakott krumplit csinálni, a tojástartókból pedig játékot.

 

Íme, egy újabb játék tojástartóból, melynek a Számkereső nevet adtam.

A játék lényege, hogy egy 30 tojásos tojástartót két játékosnak kell megszerezni, kupakkal a számokat lefedni. Két részre osztjuk a táblát, az egyik az egyik játékosé, a másik fele a másik játékosé. Van 30 számozott (1-30-ig) kupak, amit szintén kettéosztunk. Egy üres dobókocka oldalaira A (ajándék), R (rabol), Cs (cserél), K (kimarad), S1 (egyet rakhat) S2 (kettőt rakhat) jelek szerint cselekszenek felváltva a játékosok. Az nyer, akinek előbb tele lesz a mezője. Nincs minden buckón szám, ott értelem szerűen, ki kell találni, oda is kell kupak.

Hozzávalók:

  • 1 db 30-as tojástartó,
  • 30 kupak,
  • számok,
  • festék, ragasztó, alkoholos filctoll.

Készítése:

  • kétszínűre befestjük a táblát,
  • 1-30-ig számokat írunk,
  • ráragasztjuk a felfordított tojástartó dombocskájára úgy, hogy némelyiken ne legyen szám,
  • a kupakokra 1-30-ig számokat írunk,
  • az üres dobókockát A, R, CS, K, S1, S2 jelekkel látjuk el.

Cimkék: 

Hozzászólások

Kedves Nagyi! Gyakran

Kedves Nagyi!
Gyakran nézegetem a lapodat és nagyon tetszik. Nekem is két unokám van és az egyszerűbb dolgokat ki szoktuk próbálni. A mostani Számkeresőről az jutott eszembe, hogy betűkkel, hosszába és keresztbe, egymásba beleírva, értelmes szavak kirakásával, új játákká alakítható a tábla. Mit gondolsz?
Üdvözöllek, Teri

Maradék

Kedves Nagyi!
Én a húsvéti maradékokhoz szeretnék hozzászólni. Nálunk is megmaradt egy csomó húsvéti tojás és persze ecetes torma (a bolti készítésű). Csináltam egy adag krumlpli pürét, összedaraboltam a főtt tojást, raktam hozzá vágott hagymát és tormát és jól összekevertem. Isteni volt (nem csak szerintem). Rántott cukkinivel vagy rántott gombával kiváló csemege akár ebédre, akár vacsorára.
Próbáljátok ki!
Kati

Számkereső

Kedves Nagyi! Unokáimat várom a nyárra, és szeretném velük eljátszani a "Számkeresőt". Sajnos nem tudok rájönni, mi az AJÁNDÉK. A RABOL az leveszek egyet az ellenfél kirakott számaiból, elteszem magamnak, CSERE-kor kicserélem olyan számra, amilyen nekem kell, de mi az AJÁNDÉK?
Köszönöm a választ!
Zsuzsa

Ajándék

Kedves Zsuzsa!
Amikor kitalálok egy játékot, kitalálom hozzá a szabályokat is, ám ezt az én kisunokám, sokszor felülírja. Nem bánom, mert senkinek nem tartozom elszámolással, csak egy a fontos, hogy Ő élvezze.
Amikor kitaláltam a Számkeresőt, arra gondoltam, hogy aki az "ajándék" -ot dobja, az ad ajándékot a másik játékosnak, azt a kupakot, amelyiket akarja. Az első játszmánknál azonban, unokám dobot először ilyet, és örömmel kiáltott fel, hogy ajándékot kapok. Én a kedvére tettem, és fordítottam egyet a játszmán. Ahelyett hogy kaptam volna egyet, inkább adtam.
Tegyetek belátásotok szerint, és élvezzétek a játékot. Ha a gyerekek valami mást találnak ki, hát legyen!
Üdvözöllek
Nagyi