Memóriajáték kupakokból

Memóriajátékoknak se szeri, se száma, de ez más lesz. A gyerekek többsége ismeri már a játékot jelekkel, virágokkal, állatokkal stb, de amit most bemutatok, az betűkkel lesz. Régóta gyűjtöm a Mizo kakaós, kefires dobozok kupakjait, amik nagyobbak a többi kupakoknál (4cm étmérő) és fehér. Ezek adják a memória játék alapjait, vagyis ezekbe rejtem a betűket. Ideális alapanyag egy játékhoz.

Kitaláltam egy szókészletet és a betűit alkoholos filctollal beírtam a közepébe. A sokat használt betűkből (a, m, l, e, s) 2-3-at csináltam. Készítettem fekete csillagos kupakot, ez egy betűt helyettesíthet és készítettem piros csillagos kupakot ez egyszerre az összes hiányzó betűt helyettesítheti.

Játékszabály: Ketten játszhatják. Kiválogatunk tetszés szerint a kupakokból 14 db-ot úgy, hogy legyen köztük kettő fekete és kettő piros csillag (a gyorsabb sikerélmény miatt), majd középre rakjuk lefordítva. A lefordított szókártyák közül mindegyik játékos kivesz egye-egyet és maga elé teszi betűvel felfelé. A lapokon 3,4, és 5 betűs szavak vannak. A játékosok felváltva megemelik a kupakokat. Ha a betű megfelelő, vagy csillag, akkor rárakják a szókártya adott betűjére. Ha nem jó, akkor ott hagyják. Mint minden memória játéknál, érdemes figyelni a másik játékos emelését, mert lehet, hogy ami neki nem volt jó, az nekünk jó lesz. Amilyen ütemben fogynak a kupakok középről, olyan ütemben pótoljuk a tartalékból (mindig legalább 10 legyen) ameddig a készlet tart. Az győz, aki előbb kirakja a szavát. A szerencsének nagy szerepe van. Lehet, hogy valaki egy 3 betűs, a másik 5 betűs szót húz, vagy mindjárt egy piros csillagos kupakot emel, de az is előfordulhat, hogy sorozatban olyan betűket emel, hogy egyik sem passzol a szókártyához.

Hozzávalók:

  • kupakok,
  • kartonpapír,
  • filctoll, vonalzó, olló.

Készítése:

  • a kartonból 25 x 5cm-es darabokat vágunk,
  • öt karikát rajzolunk úgy, hogy a kupakot körberajzoljuk,
  • ezekbe a karikákba rajzoljuk a szavak betűit,
  • a kupakok belsejébe egy-egy betűt írunk.

Végül, a játék otthona egy „Uncle Bens” rizses doboz lett.

Cimkék: 

Hozzászólások

Kupak

Van egy fajta üdítő is, aminek nagyobb kupakjai vannak, én abból fogom megcsinálni. Igaz, hogy azok nem fehérek, hanem különbözű színüek, de nem baj. Legalább egy új szempot a figyeléshez.
Kösz az ötletet.
Réka

Kupak

Igazad van Réka. Szerintem (tapasztalatból tudom)ha barátoknak, rokonoknak,kollégáknak mondod hogy mit gyűjtesz és miért, ők is szállítani fogják neked a kupakokat. Próbáld ki!
Nagyi

Kupak

Hú, ez is nagyon tetszik! Nálunk az olvasást nem kell már gyakorolni, inkább az angol szavak helyesírásához fogom használni. Köszi, Szilvi