Vakáció vidéken

Ez ám az igazi! Kint a friss levegőn, a zöldben közös játék! Sok városi megirigyelhetné! A Fára mászni tudsz? írásomban a minap, pont arról írtam, hogy a gyerekek keveset mozognak, futkosnak a szabadban. Hát tessék, most itt van egy ellenpélda. Öröm a szemnek, öröm a szívnek. Közreadom mások örömére és okulásra. A képen látottakat kibővítem egy-két régi, kinti gyermekjátékkal.

Kakasviadal: elég hozzá, nagyjából két egyforma gyermek. Mindketten fél-lábra állnak, könyékben meghajlítva felhúzzák a karjukat, és vállal egymásnak mennek. Aki az ütközéskor lerakja a lábát, az pontot veszít. Általában 10 pontig megy a játék.

Bunkerépítés: a játék lényege, hogy bármiből kisebb nagyobb zugokat építünk, ahova be lehet mászni. Ez lehet bokor, levágott lombos ág, vagy egyszerűen rongyokkal, már nem használt függönnyel, letakarjuk. A mosógépes, mosogatógépes, hűtőszekrényes stb. dobozok nagyon jó alapanyagok. Csak be kell indítani a játékot, a gyerekeknek nagy a fantáziájuk, gyorsan kezükbe veszik az irányítást.

Vizi-csata: kell hozzá legfőbbként kánikula, egy nagy füves rész, aztán kismedencében vagy lavórban langyos víz és játékosonként 2-2 műanyagpohár. A játék lényege, hogy mindenki csak abból az egy dologból meríthet vizet, így mindenkinek néha közel kel hozzá menni. Egyrészt vizet kell szereznünk, másrészt társunkat el kell találnunk. Mindenki meg próbál elugrani, de a végére így is összes játékos csupa víz lesz. Rengeteg mozgással, nevetéssel jár, és nagy melegben még hűsít is.

Komámasszony hol az olló? Ezt ott lehet játszani, ahol legalább négy fa van (ez öt játékosnak elég). Mindenki odaáll egy fához, egy játékosnak nem jut fa, ő elkiáltja magát: Komámasszony hol az olló? Ekkor mindenki futásba kezd és egy másik fához áll. Nyilván valakinek megint nem jut fa, így most ő kiáltja el magát … és így tovább.

Árok-litye: ezt mi annakidején árokpartján játszottuk, és az árkot ugráltuk át. Manapság kevés az árok, és nem biztos, hogy a szülők kerítésen kívül engedik a gyermekeiket. Nem baj. Elég, ha valamivel kijelölünk egy kb. 1,5 m-es párhuzamos csíkot (árkot). Valaki beáll az „árokba”, a többiek a háta mögött, a vonalon kívül felsorakoznak. Aki az „árokban” áll mond egy színt, úgy hogy nem látja a többieket. Ha a kívül állókon van ilyen szín, az átsétálhat, ha nincs ügyesen, gyorsan át kell rohannia. Ha sikerül jó, ha nem sikerül és elkapja a középső játékos, akkor helyet cserélnek. Az árokban lévő kijöhet, az elkapott játékos beáll, és most ő mond egy szint.

Labda-iskola: labdajátékoknak se szeri se száma. Most egy olyanról írok, amit egyedül is lehet játszani. Kell hozzá egy viszonylag nagy felületű, ablaknélküli házfal és persze egy labda. Először csak a falnak kell dobálni a labdát és elkapni, ez az első osztály. Ha sikerült jöhet a második osztály: egyet tapsolni kell elkapás előtt. A harmadok osztályban hármat kell tapsolni. Negyedik osztályban fél-lábra kell állni. Ötödik osztályban a saját tengely körül, egyet meg kell fordulni. Hatodik osztályban csak egy kezet lehet használni. Hetedik osztályban le kell guggolni, végül a nyolcadik befejező osztály jön, ahol a feladat az, hogy csukott szemmel kel eldobni, majd elkapni a labdát.

Bot-vívás: Két kört rajzolunk a földre, átmérőjük 60 cm, a két kör egymástól egy méterre legyen. Közvetlenül a körök mögött húzunk egy-egy vonalat. Ezekre a vonalakra áll fel a két vívó, mindegyikük kezében 2-2,5 méter hosszú bot van. A körök közepére 1-1 gyufás skatulyát teszünk. A vívók a vonalat nem léphetik át. A szemközti (távolabbi) körben elhelyezett gyufásdobozt a körből ki kell ütniük, de úgy, hogy egyúttal megakadályozzák az ellenfelet abban, hogy a sajátjukat kiüthesse. Tehát egyszerre támadni is, védekezni is kell. Aki előbb üti ki a gyufás skatulyát, az győz.

Szülőfórum.hu, oldalon találta a következőt: Játék a szabadban

Aszfalt-hoki: Ehhez a játékhoz nem lesz szükséged semmi másra, mint egy krétára és személyenként 5 darab befőttesüveg tetőre. A pályát felrajzolhatod játszótér aszfaltjára, egy kieső útszakasz járdájára, vagy egy használaton kívüli parkoló betonjára is. Alkoss egy téglalapot (kb. 5 méter hosszú, 2 méter széles), majd ezt oszd három részre úgy, hogy a két szélső 2-2 méter, míg a középső 1 méter legyen. A kapott térfeleken készíts egy-egy háromszöget, amit ossz fel 4 emeletre. Minden háromszög-részbe írj egy-egy számot, ennyit érnek majd a rúgások, a középső 1 méteres sávba, azt írd „érvénytelen terület”. Az ide juttatott tetők pontszáma 0. A gyermekek álljanak a háromszögek aljához, az 5 db fedővel, és felváltva rúgjanak egyet-egyet a másik térfelére. Ha mind az ötöt elrúgták, jöhet a számolás. Az nyer, akinek többet érnek a rúgásai.

Léggolf: Otthon a kertben, de akár az erdőben is kiválóan játszható játék, és csak apró előkészületet igényel. Szükséged lesz 10 db fém vállfára, ami könnyen hajlítható. Alkoss belőlük köröket úgy, hogy az akasztó része megmaradjon. Köss egy zsineg végére csengőt, és ezt rögzítsd az akasztóhoz úgy, hogy a csengő épp a kör közepébe érjen. Ha megvan a játék helyszíne akasztgasd fel az elkészült „lyukakat” az ágakra olyan magasságba, hogy gyermeked is könnyen át tudjon rajta dobni egy labdát. Ezután már nincs más feladat, mint meghatározott sorrendben megpróbálni átdobni a labdát a lyukakon, épp, mint a golfban. Ebben a játékban biztosan mindannyian elfáradtok.

Buborék-festés: Be kell valljam, személyes kedvencem ez a szabadtéri játék. A kicsik kedvence lehet, hiszen színes, izgalmas, és minden alkalommal más, és nem utolsó sorban ajándéknak is kiváló! Két fa közé feszítsünk ki egy fehér anyagot, vagy papírt. A gyermekek kezébe adjunk sima, hétköznapi buborékfújót, amibe előzőleg némi temperát, vagy 1-2 csepp ételfestéket kevertünk. A játék egyszerű, fújják a buborékot úgy, hogy azok az anyagnak repüljenek. Minél több buborékfújót adunk nekik, különbözően megszínezve, annál színesebb lesz a kép! Tetszeni fog nekik a megjelenő minta!

Csupa kipróbált játék. Bátran javaslom mindenkinek. Jó szórakozást!

Cimkék: