Évszakok, iskolára készülve

Ismét az 5-6 éveseket szólítom meg. Nem véletlen. Ennyi idős a kisunokám és a barátai. Ők hihetetlen mennyiségű ismerettel rendelkeznek. A bolygók, a robotok, az autó és motor típusok a kisujjukban van, országokról, városokról, híres emberekről is van fogalmuk, ismerik a számok és a betűk nagyrészét, de az évszakokról alig tudnak valamit, a hónapok neveiről nem is beszélve. Szóval a feladat egyértelmű!

Lehet e témakörben beszélgetni, könyveket nézegetni, amit nyilván otthon is, és az óvodában is megtesznek. Én inkább játékkal szeretném az ismereteket átadni. Első körben egy „Évszak tárcsát”, a következőben egy évszakos társasjátékot tervezek. A társasjáték lényeg, hogy egy játékos, egy-egy évszak lesz, de erről majd máskor írok.

Visszatérve az évszak-tárcsára: sajnos ez nem lesz annyira izgalmas, mint egy internetes játék, vagy amikor kint, a fűzfa alatt kalózok vagyunk, esetleg focizunk, de szerintem az újdonsága miatt, egy 10-15 percet, biztosan el tudunk vele foglalatoskodni. Annál is inkább, mert gyorsan sikerélményhez juttatja a tárcsával játszót. Ha egy-egy körből csak egy jó dolgot tud, és egymás mellé tekeri, akkor a többi automatikusan jó helyre kerül. A hónapok tanulását pedig a legkedvesebb és legnépszerűbb ünnepekkel (Karácsony, Mikulás, Húsvét stb.), illetve a családtagok születésnapjával próbáltam szerethetővé tenni.

Hozzávalók:

  • kartonpapír,
  • 1 db miltonkapocs,
  • filctoll, színes ceruza,
  • olló, vonalzó, körző.

Készítése:

  • egy 4, 7, 10, 13, és16 cm sugarú kört rajzolunk,
  • kivágjuk,
  • középen miltonkapoccsal összeerősítjük,
  • a belső 3 kört négy részre osztjuk,
  • a külső két kört 12 részre osztjuk,
  • elkészítjük a rajzokat.

                                                                       

Belülről kifelé: évszakok nevei, évszakra jellemző fák, növények, ünnepek, hónapok nevei. Természetesen lehet más sorrend vagy téma is. Pl. berakhatnánk az állatokat is (költöző madarak, madáretetés, téli álom stb.) vagy a gyerekek kinti elfoglaltságait (szánkózás, strandolás, szüret stb), esetleg évszakra jellemző ruhákat.

Óvó néniknek és tanító néninek az javaslom, hogy többféle tárcsát csináljanak, és akkor lehet csere-berélni.

                                                         

 

Cimkék: 

Hozzászólások

Évszak

Kedves Nagyi!
Mi megcsináltuk az Évszak-tárcsát, de kicsit módosítva. Nem 5, hanem 7 körlapot csináltunk, viszont, hogy egyszerűbb legyen, először csak kettőt, aztán hármat, majd négyet raktunk össze. A többit majd később, amikor ez már jól megy.
Kösz az ötletet!
Timi

Évszak

Kedves Timi!
Nagyon jó ötlet, hogy fokozatosan csöpögteted az ismeretet.
A másik két körlapra mit rajzoltatok?
Nagyi

Évszak

Az ötleted nyomán az egyikre évszakra jellemző ruhadarabokat, a másikra állatokat rajzoltunk közösen. Pont ezekről tudtunk a legtöbbet beszélgetni.
Kíváncsi vagyok, a hónapok neveit mikorra tanulja meg.
Timi