Hajtogatott kishuszár

Városunkban, egyik Március 15-i ünneplés után, a Kossuth szobornál, kis hajtogatott huszárokat láttam. Gondoltam, ezt jó volna a kisunokámnak megmutatni, de nem tudtam, hogy készül. A Neten keresgélve, rátaláltam Knirsch Mariann munkájára. Az ő leírása alapján elkészítettem és most közreadom.

Hajtogatott huszár

Hozzávalók:

  • Piros papír
  • olló
  • ragasztó
  • vonalzó
  • fekete filctoll

Vágjuk ki a papírból a huszár elkészítéséhez szükséges méreteket:

  • 15x7,5 cm a csákóhoz és fejhez
  • 15x15 cm a mentéhez
  • 10,5x30 cm a nadrághoz
  • 7,5x7,5 cm a csizmához

A nadrág hajtásával kezdjünk (10,5x30 cm). Hajtsuk félbe a papírt, és ehhez a felező vonalhoz igazítva hajtsuk le a papír bal és jobb oldalát. Fordítsuk meg a papírt és a középvonalhoz hajtsuk be a bal és jobb oldalt. Ezután újra hajtsuk be a bal és jobb oldalt. Ezzel a nadrág el is készült.

A mente elkészítéséhez (15x15 cm) hajtsuk meg az oldalfelezőket, és függőlegesen a négy részre hajtást is. Ehhez a vonalhoz igazítva hajtsuk be az alsó bal és jobb sarkokat, majd az egész bal és jobb oldalt a felezővonalhoz. A kész nadrágot helyezzük a felső részhez, mert ennek a méretéhez kell igazítani a következő hajtást. Azt a részt, amennyivel szélesebb a mente, ferdén, a vízszintes felezővonalig hajtsuk be mindkét oldalon. Ezután a felső részt hajtsuk le. A felül lévő hajtásvonalnál a jobb és bal felső sarkokat, kicsit csapottan hajtsuk hátra, így megadjuk a váll vonalát. Az elöl lévő keskenyebb részbe ragasszuk be a nadrágot, és kész is.

A csizma hajtása nagyon egyszerű. Hajtsuk meg a papírt az egyik átló mentén, majd félbe. A háromszög felső részét ragasszuk a nadrág szárába.

A csákó és fej elkészítéséhez (15x7,5 cm) hajtsuk meg a papír oldalfelezőit. Hajtsuk be a sarkokat a középvonalhoz, majd a keletkezett háromszöget le. Ezután hajtsuk fel a háromszöget az előző hajtástól kb. fél centire, majd újra le úgy, hogy felül kb. fél centire kilógjon egy csonka kúp. A vízszintes felező mentén hajtsuk le a felső rész. Kicsit ferdén, hogy az arc vonalát megadjuk, hajtsuk hátra a bal és jobb oldalakat a csonka kúp mellett. Hogy az arc még formásabb legyen, az alsó sarkokat is hajtsuk hátra ferde vonalban. A ferde hajtások szöge, más-más karaktert adnak a huszárnak. Nem marad más hátra, mint felragasztani a fejet a mentére, és megrajzolni az arcot, a sujtásokat és egyéb díszítő elemeket.

Készítő: Knirsch Mariann  hobbimuvesz honlapján

Cimkék: 

Hozzászólások

Huszár

Kedves Modern Nagyi!
Szerinted 3.osztályos tanulókkal meg lehet csinálni?
Ági tanító néni

Huszár

Kedves Ági!
Biztos vagyok benne, hogy 7-8 éves gyerekek ezt meg tudják csinálni. Tekintve, hogy egy egész osztályról van szó, kicsit nehezebb az irányítás és a segítség adás. Azt javaslom, hogy egy matematika órán (mérés)vágjátok ki a megfelelő nagyságú lapokat és két technika órán csináljátok meg a hajtogatást és az összeállítást.
Jó munkát!
Nagyi