Betű-teke

A „Tanulási módszer, Regina-betűk” cikkemben már szóltam arról, hogy sikerült egy Regina-betűk című könyvet szereznem, mely a betűtanítás vidám, játékos módszerét mutatja be. A könyv minden harmadik oldalán egy-egy játékleírás található. Ebből választottam ki egyet, a Betű-tekét. Persze, mint mindent, ezt is egy kicsit a magam szája-íze szerint átalakítottam, kisunokám meg még ezen is alakított.

Nálam az eldöntendő bábuk nem flakonok (mint az eredeti leírásban), hanem műanyagpoharak. Egyszerűen csak azért, mert egymásba rakhatók és kisebb helyen elfér. Méretei miatt egy szőnyegen játszható, festett betűi jól láthatók. Rendhagyó módon, nálunk több labda van, amikre egy-egy magánhangzót festettünk.

A játék menete: felállítjuk a poharakat (közelebb, távolabb), melyeken egy-egy mássalhangzó látható. Minden játékos választhat három labdát, melyen egy magánhangzó van. A mássalhangzós poharakba egy kis csemegét (pl gyümölcsdarabkát, vagy mazsolát) rejtek, hogy érdemes legyen eltalálni. Aztán kinézünk egy poharat, és a labdával megcélozzuk. Amíg gurul a labda, mondjuk a rajta lévő magánhangzót (ó….), majd amikor eléri a poharat, kibökjük a mássalhangzót (l), vagyis összeolvassuk, (ÓL). Ha sikerül eltalálni és felborul a pohár, megeheti a benne rejlő finomságot. Ez talán fontos a mi kis Szemünkfényének, de ami fontosabb, megtanul betűket összeolvasni. Amelyik pohár eldőlt, az már kiesett a játékból. Közben versenyezünk is, ki tud több poharat eltalálni (a felnőtt mindig a nehezebben eltalálható poharat célozza, hogy néha neki se sikerüljön)

Hozzávalók:

  • műanyag poharak,
  • hungarocell golyók,
  • festék,

Készítése:

  • a poharakra mássalhangzókat festünk,
  • a golyókra magánhangzókat festünk,

Jó és hasznos játék. A könyv szerzője és a játék kitalálója – Oszaczki Regina – talán megbocsájtja nekem, hogy ötlete nyomán, egy új játékot találtam ki. Köszönöm Regina!

Cimkék: