Apró ötletek húsvétra

A húsvéti ünnepek egyik fontos kelléke, jelképe a tojás. Hímes tojás, főtt tojás, kifújt tojás, tojásfa, csoki tojás, stb. Ehetjük, festhetjük, patkolhatjuk, ajándékozhatjuk és használhatjuk díszítésre, dekorálásra. Én most ez utóbbira teszek egy-két javaslatot. Mindegyik a húsvéti asztal dísze lehet (persze nem egyszerre).

 

Szalvétafülű nyúl 1: Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, így azoknak ajánlom, akiknek nem volt idejük előre készíteni valami húsvétost az ünnepi asztalra. A sonkához általában főzünk tojást. Egy-egy főtt tojást, harmonikaszerűen összehajtogatott szalvétával körbefogunk, majd rafiával vagy keskeny szalaggal fent összekötjük. A tojásra nyuszi arcot rajzolunk filctollal. Ezeket a nyuszi fejeket tojástartóba tesszük. Minden asztalhoz ülőnek adunk egy-egy nyuszikát, hisz ez egyben a személyre szóló szalvéta.

Szalvétafülű nyúl 2: Egy szalvétát szétnyitunk, majd félbe, háromszögűre hajtunk. Kb 2cm széles hajtogatást végzünk rajta háromszor, a csúcs felé. Fogunk egy narancsot vagy citromot, a szalvéta közepére tesszük, a három sarkot összefogjuk és összekötjük. Nyuszi arcot készítünk, és már mehet is az asztalra.

Tojásvirágtartó: Húsvétkor általában finom sütiket, illetve tortát sütünk. Próbáljuk a tojásokat úgy kinyitni, hogy a felső egy-negyedét bontsuk ki, és az alsó, nagyobb része épen megmaradjon. Az alját tojásfestékbe márthatjuk, hogy különböző színű legyen a „virágtartó”, de festés nélkül, tojásszínűként is jól mutat. Sok-sok apró virágot szedünk, és beletesszük a tojáshéjba. Üres flakonok kupakjába állítjuk. Ha még díszesebbre szeretnénk, lehet többrétegű szalvéta virágalátétet tenni a tojás és a kupak közé. Az asztal különböző pontjaira helyezzük. Szerencsés fehér asztalterítőt használni, hogy a színes díszek jól mutassanak.   

Cimkék: