"Csattogj fogam! Had töltöm kedvemet! "

Most, az ünnepek elteltével, amikor annyiszor és annyit ettünk, elgondolkodtam az EVÉSEN, ami bizton állíthatom: fontos örömszerzési lehetőség. Reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk, és közben hol ezt, hol azt majszolunk. Persze, hogy ez egészséges-e, vagy nem, az egy más kérdés, de hogy jól esik, hogy örömöt szerez, az biztos. Én most nem is, a még több evésre akarok buzdítani, inkább az evés szépség, játékosság lehetőségének kihasználására.

Egyszer már írtam az ételek ízléses, játékos tálalásáról, amikor a japán bento-t (Hát nem ennivaló?) mutattam be. Azóta is jobbnál jobb ötletekkel találkoztam: hogy kifliből, gyümölcsből, zöldségből, tojásból és süteményekből mi mindent lehet csinálni? Sokan ezt már egészen művészi fokon csinálják, a bélyegképen szereplő bagoly is ilyen. Mi, az unokámmal próbálkozunk, próbálkozunk. Közel sem vagyunk olyan ügyesek, de a közös munkálkodás, majd a közös falatozás rendkívül nagy örömöt okoz.

Amit most bemutatok az : Az uborkatutaj   

Mi kell hozzá?  

  • Tutajonként egy uborka
  • Négyzetekre vágott kenyér
  • Négyzetekre vágott felvágott, sajt
  • Négyzetekre vágott paprika
  • Olajbogyó, retek, stb

Készítése:  

  • Levágjuk az uborka felső kb 1 hatodát
  • Négyzetes hasáb alakban kivájjuk a közepét
  • Fogpiszkálóra először egy paprika darabot teszünk (hogy az uborka ne áztassa el a kenyeret)
  • Beleszúrjuk az uborka aljába
  • Rétegesen, ízlés szerint felvágottat sajtot, kenyeret teszünk rá
  • Az utolsó réteg a fej: lehet olajbogyó, kis retek, vagy sajt
  • Végül az evezők: paprikacsíkból vannak.  

Cimkék: