Dióbélkirálykisasszony és a többiek

Nem vagyok egy mai csirke, megengedhetem magamnak, hogy egy kicsit nosztalgiázzak. Régen, amikor még én voltam gyerek, sokkal kevesebb játékot lehetett vásárolni, TV műsor is kevesebb volt, video, cd lejátszó pedig egyáltalán nem. Mi azonban sosem unatkoztunk. Hosszú, téli esténként, a cserépkályha melegénél játékokat fabrikáltunk magunknak. Terméseket, bogyókat, dobozokat, szalvétákat, képeslapokat, leveleket stb. gyűjtöttünk egy nagy dobozba, aztán amikor kedvünk támadt elővettük és csináltunk belőle valamit. 

Gesztenyéből vagy tobozból állatokat, gyufásdobozból bababútort, makkból emberkét, képeslapokból varródobozt, levelekből képet, csipkebogyóból katicát, tökmagból és szotyolából ékszereket … és még folytathatnám. Most csak a mogyoróról és a dióról írok bővebben.

Dióbél királykisasszony: egy nagyobbacska diót kettévágunk (csak felnőtt), kivesszük a belét úgy, hogy legalább az egyik gerezd épen maradjon. Egy papír zsebkendő kis részébe bepólyázzuk, majd beletesszük a kis „bölcsőbe”. Ügyesebbek vágják ketté a másik felét, abból meg lehet csinálni a kisbölcső tetejét. Ha elkészült a királykisasszony, javaslom, hallgassátok meg Móra Ferenc: Dióbél királykisasszony c. mesét, Szabó Gyula előadásában (interneten fent van). Igazi csemege. 

Földimogyoró  A legegyszerűbb a hóember készítése. A mogyoró nagy részét befestjük fehérre, a kalapját feketére. Arcot rajzolunk filctollal, és már kész is. A télapó sem nehéz. Értelem szerűen pirosra, fehérre és feketére festjük a részeket. A szakállat és bajuszt lehet festeni is, de én nagyon kevés vattából ragasztottam inkább.

A rénszarvas kicsit nehezebb, mert ici-pici lyukat kell fúrni, méghozzá darabonként négyet. Én ezt kis csavarhúzóval oldottam meg. Két-két lyuk kell a fülnek, és két-két lyuk kell az agancsnak. A fülek zsenéliadrótból, az agancsok egy bokor ágából készültek. Az orrát fekete borsból készítettem. Ne tévesszen meg senkit a piros orr, az is bors, csak befestettem. Végül is, egy Rudolfnak lennie kell, nem igaz? És hogy mindez mire jó? Szórakozásra, játékra, karácsonyi hangulatteremtésre és ajándékozásra. A díszes karácsonyi csomagolás jópofa kiegészítője lehet egy-egy ilyen kis apróság. 

Cimkék: