A mosoly hatalma

Harvey Ball, a szmájli ősatyja 1999-ben létrehozta a Mosoly Világnapját (World Smile Day). Azt szerette volna, ha ezen a napon mindenki ajándékoz egy mosolyt a másiknak, vallástól, lakóhelytől és politikai hozzáállástól függetlenül. A mosolynap dátumát minden év októberének első péntekére tűzte ki.

Jeles napok kapcsán októberben írhatnék a zene, a gyaloglás, a posta, az állatok, a takarékosság vagy az idősek világnapjáról, esetleg az aradi vértanukról, az 56-os forradalomról vagy a köztársaság kikiáltásáról. Én azonban a mosolyról osztom meg Veletek gondolataimat, a mosolyról, amiről Indiában azt vallják: Minden mosoly visszatér. Hogy ez mennyire igaz, azt a saját bőrömön tapasztaltam. Sosem felejtem el, főiskolásként éltem meg először igazán a mosoly hatalmát. Montágh Imre logopédus tartott előadást nekünk, és nem csak beszélt a mosoly szerepéről, hanem be is mutatta. Beszélt, és közben hol az egyik, hol a másik főiskolásnak a szemébe nézett, és mosolygott. Beszélt és mosolygott, beszélt és mosolygott. Majd egy idő után azt mondta, most nézzenek egymásra. Körbenéztünk, és mindenki mosolygott. Még most is beleborsódzik a hátam, ha rágondolok. Hihetetlen ereje volt. Hihetetlen hatással volt rám.

Pszichológusok szerint a mosoly ragadós. Velünk született képesség, amellyel már egy néhány hetes baba is képes arra, hogy felvidítsa környezetét, érzelmeket ébresszen még a legzordabb szívű emberben is. Mert a mosoly ajándék. Olyan érték, amely mellett talán sokan elmegyünk, hiszen természetesnek találjuk, mégis legtöbbször fukarkodunk vele. Mintha nem lenne elegendő a tarsolyunkban. A mosoly nem kerül semmibe. Gazdaggá teszi azokat, akik kapják, s nem lesznek szegények azok, akik adják. Senki sem olyan gazdag, hogy megvehetné, senki sem oly szegény, hogy ne érdemelné meg. A mosoly pihenteti a fáradtat, felbátorítja a félénket. Nem lehet sem megvásárolni, se kölcsönadni, se ellopni, mert ez olyan valami, aminek csak akkor van értéke, ha adják – írta René Remacle.

Mindig kezd a napot egy hatalmas mosollyal. Nézz bele a tükörbe és mosolyogj egyet, érezd, milyen csodálatos napra ébredtél. Ha fáradtan és nyűgösen kászálódsz ki az ágyból és gyűrött arcberendezéssel azon sajnálkozol, hogy miért kellett felkelned, ne csodálkozz, ha az egész napod nyomott lesz. Ha találkozol valakivel, aki nem tud mosolyogni, légy nagylelkű: ajándékozd meg mosollyal, hidd el, Neked is jól fog esni.

Cimkék: 

Hozzászólások

A mosolyról..

Én is sokszor gondoltam már ,de most már tudom,mindannyian a birtokában vagyunk ,mégis fukarkodunk vele.Annyira egy az ára ,és a mosoly egészséges ,fiatalit ,egyszerüen boldoggá tesz ,miért nem élünk vele ?Nem veszítünk semmit biztassuk magunkat ,jó úton járunk, jó úton jársz,látod bízom benned.

Mosoly

Köszönöm a biztatást, jól esik a jó szó. Mint ahogy a mosoly is jól esik, akkor is ha adjuk, akkor is ha kapjuk. Legalább pénteken, a mosoly napján, ajándékozzuk meg egymást egy-egy mosollyal!
Nagyi