Kisbékák

Ismét, egy tojástartó-társasjátékot mutatok be, melynek neve: Kisbékák a mocsárban. Tojástartóból mocsárvilágot teremtünk, ahol békák esznek, ugrálnak, vagy éppen menekülésre kényszerülnek. Játék előtt és közben kicsit beszélgessünk arról, hogy hol lakik a béka, mivel táplálkozik és mi a fő ellensége.

Szükséges anyagok: kettő db nagyméretű tojástartó, 2 x 5 db üdítős flakon kupakja, 20 db lencse szemnek, 1 db minta és szám nélküli dobókocka, ragasztó, valamint színezéshez filctoll vagy festék.

Először a két tojástartót összedolgoztam úgy, hogy egy nagy, téglatest alakú felület lett belőle.

Kifestettem, hogy egy kicsit a vízi világra emlékeztessen. A játék fontos darabja a dobókocka. A jel és számnélküli kocka oldalaira gólyát, gólyát áthúzva, harcsát, esőfelhőt, legyet, illetve koronát  rajzoltam. Jelentésük a következő: ha gólyát dobunk, akkor a békának menekülnie kell, vagyis elbújik a mocsárban ( tojástartó legközelebbi mélyedésében). Ha az áthúzott gólyát dobjuk, ez azt jelenti, hogy a gólya elment, tehát egy béka kijöhet a mocsárból (a tojástartó legközelebbi búbjára) a szárazföldre. Ha a legyet dobjuk, akkor a békánk úgy jól lakik, olyan erős lesz, hogy egyszerre kettőt ugorhat előre. Ha a harcsa látható a dobókockán és a békánk épp a mocsárban van, akkor bizony a harcsa bekapja, vagyis az a béka kiesett a játékból. Szerencsésebbek vagyunk, ha a korona kerül a dobókocka tetejére. Ez ugyanis azt jelenti, hogy békánkból békakirály lett, vagyis odaugrik, ahova akar, persze célszerű egyből a célba ugrani. Az esőfelhő is kerülhet a dobókocka tetejére, ez is jót jelent, hisz a békák szeretik a langyos esőt. Ilyenkor minden békánk kijöhet a mocsárból.

A bábuk – mint ahogy az eddigiekből is kiderült – békék, melyek ugrálnak a „víz fölött”, illetve a „mocsárban”. Készítésük: az üres üdítős flakon egy-egy kupakjára két nagy szemet ragasztottam egy-egy lencséből. Az egyik csapat békát zöldre, a másik csapatot barnára festettem. Festettem egy nagy piros szájat, és a kiálló szemeket fekete-fehérre.

A játék menete: egymással szembe, a legszélsőbb mezőkre felállnak a békák. A játékosok felváltva dobnak a kockával, egyet - egyet lépnek előre a békák és a kocka ábráinak megfelelően cselekszenek. Mivel egymással szemben indulnak, előfordulhat, hogy ugyanarra a búbra lépne, amelyiken a játékos társ már letelepedett. Ilyenkor vagy belöki a békát a mocsárba, vagy másik bábbal lép.

Cél: hogy minél több béka átérjen a túloldalra. Az a győztes, akinek előbb beér az összes békája.

 

Cimkék: 

Hozzászólások

Békák

Kedves Sucika!
Nagyon örülök, hogy megcsináltátok a békás játékot, és szívesen játszanak vele a gyerekek. Nagyon hálás lennék, ha csinálnál olyan fotót, amin a tanítványaid játszank vele, és elküldenéd az info@modernnagyi.hu címre.
Üdvözlettel
Nagyi