Ajándék apának és papáknak

Az ünnepi készülődést, az ajándékozást és annak kultúráját minél előbb megismerik a gyerekek, annál jobb. Fontosnak tartom, hogy a kisgyermek is érezze, hogy ajándékot nem csak kapni, hanem adni is jó, a sajátkészítésűnek pedig különös varázsa van. Tekintve, hogy apák napjára készülünk, most három nekik barkácsolt ajándékot mutatok be.

Asztali tolltartó

Tolltartóból kétfajtát készítettünk. Az egyik – ami apának készült – csak íróeszközök tárolására alkalmas. A másik – amelyik papikáé lesz – az egy úgynevezett „nasizó” tolltartó. Papika ugyanis, amikor az íróasztalnál ül, szeret egy kicsit munka közben majszolgatni, iszogatni. Tehát egy olyan tolltartót készítettünk neki, amibe a pohár és a nasi is belefér.

Készítése egyszerű. Üres WC papír henger, sajtos doboz alja, alufólia henger fele, ablaktisztítós flakon alsó egyharmada, és minden, ami henger alakú, kiváló alapanyag lehet. Ezeket használtuk mi is. Ügyesen összeillesztettük és összeragasztottuk. Egy kemény kartonpapírra rátettük, körberajzoltuk, kivágtuk, majd ezt is hozzáragasztottuk. Végül nem maradt más hátra, mint a festés.

Könyvjelző

Családunkban több nagypapa, dédpapa és apa van, apák napján egyikről sem feledkezhetünk el. Könyvjelző mindenkinek kell, még ebben az internetes világban is. Berakhatjuk az éppen olvasott könyvünkbe, vagy a határidőnaplónkba. Ha tehát könyvjelzőt adunk ajándékba, az nem csak szép ajándék, hanem hasznos is, és gyorsan elkészíthető. Mi a következőképpen készítettük: egy 3 x 18 csíkba számítógépen beraktam a kisunokám lekicsinyített portréit. Így akárhány kinyomtatható. Ha valakinek ez technikailag nem megy, kivágott képek ragasztásával épp úgy megoldható. Ezeket a csíkokat kivágtam, és ráragasztottam egy-egy kartonlapra. Eztán jött a mester (az unokám), aki ujjfestés technikával mintákat festett a másik oldalára. Végül ráírtam a dátumot, és már csak az átadás maradt vissza.

Cimkék: