Június, apák napja

Ezzel a kis cikkemmel vőimnek, és azoknak a fiatal apukáknak szeretnék köszönetet mondani, akik a mindennapos kemény, 10-12 órás munka mellett, nem röstellnek otthon mosogatni, vasalni, gyermeket pelenkázni és fürdetni, és még játszásra is találnak időt.

Anyák köszöntésére sok verset, műsort lehet olvasni, apák napi viszont alig van. Ezt a hiányosságot próbálom pótolni. Hamarosan kettő, kész, összeállított műsort adok közre.

Az apák napjának nincs olyan hosszú múltja és népszerűsége, mint az anyák napjának. Remélem, ez lassan megváltozik, hisz a mai apák többsége a házimunkából és a gyereknevelésből épp úgy kiveszik a részüket, mint az édesanyák.

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. Magyarországi meghonosítására 1994-ben került sor. Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat.

Gondolkodtam, vajon az apukák minek örülnének legjobban. Mi az az ajándék, amit egy pici gyermek el tud készíteni (persze segítséggel), szívesen foglakozik vele és az apák beájulnak tőle. Anyukákkal, nagymamákkal könnyebb a helyzet, egy részt mert ők kevésbé racionálisak mint a férfiak  (elnézést, aki nem ilyen), másrészt mivel nagyobb a hagyománya, nagyobb a választék, nagyobb az ötlettár. Amikor anyák napi verset kerestem, a bőségzavarával találkoztam, amikor apa verseket kerestem, hááát… siralmas kép fogadott. Először is kevés, ami meg van, az többnyire nem megfelelő. Vagy azért mert bugyuta, vagy azért mert túl keserű. Itt az idő és lehetőség Kedves Klubtársaim, hogy vidám, kisgyermekek szájába adható apás verseket fabrikáljatok! Addig is itt egy kis ízelítő (ne én írtam):

Édesapák napja van ma,
Ajándékkal nem készültem sajna,
A versecském sem túl nyerő,
De remélem, te erre leszel vevő.

Első ajándéknak egy olyan játékot ajánlok, mellyel apa és fia (3-5 éves) vidáman eljátszhat. Mi az, amit általában minden férfi szeret? A foci! Ezért készítünk egy kis focipályát, kis focistákkal és sajátos játékszabályokkal.

Focipálya: egy nagy doboz tetejének belsejét befestjük zöldre. Megrajzoljuk a pálya legfontosabb vonalait, és a pálya két végébe egy-egy kaput teszünk.

Focisták: nem 2x11 játékost, csak 2x6 játékost készítünk a helyszűke miatt és a könnyebb játék érdekében. A bábuk – mint már annyiszor – tojástartóból készülnek. Kivágjuk a tojástartó belső, csúcsos részét, és egy-egy papírmasé gömböt ragasztunk rá fejnek. A mez – a híres csapatok miatt – kék-fehér, illetve piros-kék színű. A fejükön a haj fonalból, illetve zseníliadrótból készül. Szemet, szájat festünk, és kész.

Labda: a Müllerben vásároltam olyan dobókockákat, amin nincs semmi, és a sarka lekerekített. Ebből vettem egyet elő, és fekete ötszögeket rajzoltam a lapos oldalaira fekete filctollal. Az ötszögeket egy-egy vonallal összekötöttem, így olyan hatása lett, mint az igazi focilabdának. Azért nem golyót használtam, mert az túl mozgékony lett volna, és nehezítette volna a játékot, de meg lehet azzal is próbálni.

Játékszabály: fölállítjuk a játékosokat a pályán úgy, hogy egy-egy áll a kapuban, kettő-kettő az második sorban és három-három az első sorban, egymással szemben. Középen a labda. A játék kezdőjét pénzfeldobással döntjük el. A játékosok nem szaladgálnak, mindig az rúghatja a labdát, aki a legközelebb van hozzá. Ha közben eldől egy focista, az kiesik a játékból. A játék célja, hogy minél több játékosom maradjon, és minél több gól menjen az ellenfél kapujába. Az győz, aki több gólt lő.

Cimkék: 

Hozzászólások

Apák napja

Üdv!
Nagyon örülök neki, hogy mást is érdekel az apák napja. Tavaly a gyerekeim rajzot készítettek apának, tőlem pedig egy "Legjobb apa" feliratú törölközőt. És találtam a neten egy szép verset, amit szeretnék megosztani.

Mikor leszek én is felnőtt?
Mond meg nekem, Apa!
Nem vagyok még iskolás,
De nem is vagyok baba.

Mond el nekem milyen érzés
apukának lenni?
Szeretsz-e mond korán reggel
dolgozóba menni?

Jó érzés-e hazaérni,
megölelni engem?
Látod-e, hogy egész kicsit
ma is nagyobb lettem?

Jó érzés-e betakarni,
puszit adni este?
Maradj itt az ágyam mellett
Kérlek, ne menj messze!

Csináltam egy képet neked,
Te vagy rajta nézd meg!
Én vagyok a kisgyerek és
kézen foglak Téged.

Örülsz neki? Vigyázol rá?
Mi vagyunk a képen!
Én vagyunk az apukámmal
ketten, kéz a kézben!

Apák napja

Ez a törölköző jó ötlet. Majd körülnézek, hol lehet ilyet kapni.
A vers is nagyon aranyos.
Mi az idén is meg fogjuk ünnepelni. Majd valamit barkácsolunk és elkészítjük a férfiak kedvenc ételét.
Írj máskor is, ha jó ötleted támad.
Nagyi