Kisgyerek, kis ajándék

Sokat gondolkodtam, mi lehet az az ajándék, amit egy 2,3,4 éves gyerekkel meg lehet csináltatni. Mint ahogy a korábbi cikkemben is írtam, úgy gondolom, hogy valami olyasmi kell, ami könnyen elkészíthető, mutatós, és örök emlék marad. Ha a valóságban nem is, legalább édesanya szívében.  Azt is fontosnak tartom, hogy az ajándék – akármilyen egyszerű is – valamilyen funkcióval bírjon. Ehhez szeretnék most egy-két ötletet adni, csak olyat, amit a kisunokámmal kipróbáltam, tehát garantáltan elkészíttethető kisgyermekkel.

„Nehezékkavics” festés:

Aki papírokkal dolgozott, az tudja, hogy egy kis szél, vagy huzat, egy ajtó vagy ablak nyitása, pillanatok alatt röptetheti a lapokat – akár otthon, akár irodában, ne adj’isten ha valaki az udvaron írogat. Ilyenkor az emberek általában valamilyen nehezéket használnak. És itt jön a mi ajándékunk! A nehezékkavics. Már a keresgélése egy jó buli. Mi mindent bele lehet látni egy kavicsba?!? Az egyik, olyan mint egy egér, a másik mint egy répa, a harmadik mint egy béka. Ha megtaláltuk a megfelelőket, körömkefével tisztára mossuk, aztán jöhet a festés. Először hagyom, hogy tetszése szerint mázolgasson, játsszon a színekkel. Aztán kicsit irányítom. Egeret pl nagyon könnyű festeni, hisz csak be kell festeni szürkére, az orra hegyét feketére és két fekete pöttyöt szemnek. A béka sem nehéz, ott minden zöld, de neki kell egy hatalmas száj is.

A három legsikeresebb munkánkat mutatom be. A képen látható katicabogár úgy készült, hogy fekete, illetve piros filctollal először körberajzoltam a kifestendő részt. A másik nehezék, teljesen ötletszerűen készült, csak színes foltokat tettünk egymás mellé. Nem tudom hogy ez pontosan mi, de nagyon hangulatosnak találtam. Kavicsot, ragasztópisztollyal lehet ragasztani is. Így nagyobb gyerekekkel bonyolultabb formák is megvalósíthatók. A béka egy nagy és két kiskavics (ezek a szemek) összeragasztásával készült.

 

Pettpalack virágtartó

Ásványvizes vagy Colás palackokból virágtartó készíthető. Az üres palacknak levágom a felső kétharmadát, és a vágott szélt szigetelőszalaggal bevonom, hogy a kisunokám ne hogy megsértse vele a kezét. Majd festéket és ecsetet adok neki, és belülről úgy viszi fel a színeket, ahogy akarja. Minél színesebb, annál jobb. Kis száradás után, kibéleljük alufóliával. Ez azért jó, egyrészt mert a be nem festett részeknek szép csillogó szint ad, másrészt a nedves virágföld nem viszi le a festéket. Végül ültetünk bele valamilyen kis virágot, és kész az ajándék.

További ötleteket kaphatsz "A kert ajándéka", "A virág tálalása" és a "Nincsen ünnep virág nélkül" című írásaimban.

 

Cimkék: