élethelyzetek

A mosoly hatalma

Harvey Ball, a szmájli ősatyja 1999-ben létrehozta a Mosoly Világnapját (World Smile Day). Azt szerette volna, ha ezen a napon mindenki ajándékoz egy mosolyt a másiknak, vallástól, lakóhelytől és politikai hozzáállástól függetlenül. A mosolynap dátumát minden év októberének első péntekére tűzte ki.

Első nap az iskolában

Bármennyire idős az ember, az iskolakezdésre mindenki emlékszik. Változik az idő, változik a kor, változnak a feltételek, de egy dolog biztosan nem: az izgatott várakozás. Rajtunk, felnőtteken múlik, hogy beváltjuk a reményeket vagy csalódást okozunk.

Most, hogy kisunokám elsős lett, és évnyitóra készült, rengeteg régi emlék jutott eszembe. Eszembe jutott Gárdonyi Géza Tihanyi Pistája, Móricz Zsigmond Rojtos Bandija ….

A hallás gyönyörűsége

Vannak, akik rosszul látnak, azok szemüveget hordanak, mások megőszülnek, ezért befestik a hajukat, egyeseknek kihúzták egy-két fogát, ők protézist csináltatnak. És vagyunk mi, akik rosszul hallanak, de nekünk is volna segítség. Az más kérdés, hogy míg az előzőket természetesnek tartják az emberek, sőt szemüvegből, hajfestésből még divatot is lehet csinálni, addig a hallókészülék, minthogyha tabunak vagy szégyennek számítana. Ha valaki nagyothall, titkolja és szidja a környezetét, akik úgy’ mond, halkan beszélnek vagy motyognak. 

Egy kis tavasz a szobában

A hosszú, sötét tél után, azt hiszem, mindenki várja a langyos napsütést, a tavaszi virágok nyílását. Hál’ istennek, a szabadban már találkozhatunk ezzel, de én a szobába is be akartam varázsolni. A múlt héten, amikor a gyerekekkel a kertben „dolgoztunk”, rengeteg, szép csigaházat találtunk. Ez adta az ötletet, hogy szobai dísznek használjam. Több, virággal töltött csigaházból szép kompozíciót lehet összeállítani, mely éke lehet egy asztalnak vagy polcnak. 

Fenyőfa

Hideg tél volt. Nagyon hideg. De bennünket egyáltalán nem érdekelt. Még az sem számított, hogy nem mehettünk ki a frissen esett hóba szánkózni. Sőt, ahelyett hogy kint játszottunk volna a többi gyerekkel, nekünk segíteni kellett. A diópucolás, az rémes. 

Ha nagyi, akkor házi lekvár

A legtöbb fiatalasszonynak, többgyerekes anyukának nincs ideje lekvárt, befőttet készíteni. Háztartás, munkahely, gyereknevelés, tanulás, ide-oda kísérgetés épp elég a nap 24 órájában. Félnapokat eltölteni gyümölcsök tisztogatásával, forró kulimász kevergetésével többnyire már nem fér bele. Nálunk mindig is az volt a szokás, hogy ez a nagymamák dolga volt. Most, hogy én lettem nagymama, átvettem a stafétát.

 

Vakáció vidéken

Ez ám az igazi! Kint a friss levegőn, a zöldben közös játék! Sok városi megirigyelhetné! A Fára mászni tudsz? írásomban a minap, pont arról írtam, hogy a gyerekek keveset mozognak, futkosnak a szabadban. Hát tessék, most itt van egy ellenpélda. Öröm a szemnek, öröm a szívnek. Közreadom mások örömére és okulásra. A képen látottakat kibővítem egy-két régi, kinti gyermekjátékkal.

Oldalak

Subscribe to RSS - élethelyzetek