Textilkönyv 2. rész

A Textil könyv első részében általánosságban leírtam a célt és a készítés módját. Most a második részben konkrétan bemutatok egy-egy lapot, illetve annak használatát. Pl: Virágszedés, Nap és Föld, Öltözködés, Teregetés, Ügyesség és figyelem, Termések szedése, Arc és tartozékai, Hajfonás, Cipőfűzés, stb.

Virágszedés: A könyv egyik oldalára virágokat ragasztottam, a másik oldalára egy vázát. Mindkét oldalon a szár tetejére egy-egy gombot varrtam. A gyermekek feladata, hogy virágot szedjenek és tegyék vázába, azaz az egyik oldalról legombolják, a másik oldalra felgombolják a virágfejeket.

Nap és Föld: Egy CD-t forró szöggel kilyukasztottam, ebbe varrtam bele (felül nagy, alul kisgomb) a Földet jelképező kék gombot. Hogy még jobban hasonlítson a Földre, ragasztottam a gomb tetejére egy képet. Középre egy aranygombot (némi papír alátéttel) varrtam, ez a Nap, mely stabilan áll. A CD képes forogni és a föld is tud forogni, hisz a csak a két gomb van egymáshoz rögzítve. Így modellezhetjük, hogy a Nap körül  és saját tengelye körül is forog a Föld.

Öltözködés: Az egyik oldalon egy szekrény van, kinyitható ajtókkal (ez színes ceruzák doboza, melyre famintás papírt ragasztottam), melyben ruhák vannak. A másik oldalon pizsama ujjából paplant és párnát készítette, melyben egy pucér, kartonból kivágott baba van.

A gyermek feladata, hogy a babát, ha kibújt az ágyból felöltöztesse.

Teregetés: Az  egyik oldalon fönt egy tartó van, benne ruhák, alatta egy mosógép, kinyitható ajtóval. A másik oldalon két fa között egy szárítókötél, melyre a mosógépből kivett ruhákat lehet szárításra kitenni, apró csipeszekkel.

Ügyesség és figyelem: Egy gombbal nyitható tartóban Háromszög, kör, négyzet csillag, stb. van, melyeket a másik oldalon lévő leragasztott síkidomokhoz kell párosítani. Körbe fém karikákat varrtam, melyen a fűzést lehet gyakorolni.

Termések szedése: Az egymás mellet lapokon két fa és egy veteményes kert van. A fákról almát és körtét lehet szedni, „földből” répákat lehet kihúzni, és ezeket kosárba lehet gyűjteni. Ugyanezt fordítva is megteheti a gyermek, ügyelve arra, hogy az egy-egy fán csak alma, vagy csak körte legyen.

Arc és tartozékai: Leragasztottam egy ovális rózsaszínű filcanyagot középre. Kivágtam barna és kék szemeket, szőke és barna, hosszú és rövid hajakat, bajuszt, szájat, pipát, kalapot, fejdíszt, szemüveget stb. melyeket a gyermeknek megfelelőképpen fel kell helyezni az ovális lapra.

 

Cimkék: