Hercegnőképző buli unokám 5. születésnapjára

A Meséld el! 1. éves születésnapja alkalmából meghirdetett „Írjunk együtt mesekönyvet!”című program keretében, a Legszebb születésnapom! kategóriában Hercegnőképző buli című művemmel elnyertem a személyre szóló mesekönyvet, melyet most sokak kérésére közreadok.

Elkészültünk. Épp hogy csak leültünk, csengettek. Megjött az első kis vendég. Hihetetlenül csinos volt. Anyukája levette a kabátját, eligazgatta a ruháját, kezébe adta az ajándékot, megpuszilta, majd elment. Kicsit bátortalanul, de mosolyogva indult a szoba felé. Lillával sietősen mentünk elé, hogy érezze, jó helyen van és szeretettel vártuk. Megdicsértem szép, földig érő égszínkék ruhácskáját és a kis kontyba feltűzött virággal díszített frizuráját, ám csevejre nem sok idő maradt, mert egymásután jöttek szép sorban a kis 5-6 éves leánykák. Egyik szebb volt, mint a másik. Sugárzott az arcocskájuk a várakozás teli örömtől. 

Úgy látszik a Meghívó szövege, mely szerint hercegnőképzőbe hívtuk őket, megtette a hatását.

Mi is megadtuk a módját. Lillám – az ünnepelt – fehér tüllel díszített, hosszú, selyemruhában, én egy méregzöld estélyi ruhában voltam, fejemen egy koronával. A játék szerint, ugyanis én voltam a királynő, aki különböző feladatokat ad a jelölteknek, amit ha teljesítenek, hercegnővé fogadom őket. Hunor, a báty sem maradhatott ki a játékból. Vele állítottam össze a feladatokat, ő keresett „lányos” zenéket és ő volt a végig a jobb kezem, azaz a miniszterem. Ezért ő is beöltözött. A fején egy sajátkészítésű, sárga kartonpapír „ballagási” kalap volt. Egy nagyméretű sárga, ujjatlanblúzt adtam rá, derekára széles csatos övet, de ami igazán „miniszterivé” tette, az a nyakába akasztott hatalmas, címerrel ellátott „arany” medál, „arany” láncon.

Bemelegítésként elkezdtünk táncolni. Hogy érdekesebb legyen, mindenki kapott egy viszonylag nagy muszlin vagy selyemkendőt. Ez sokat segített a jó hangulat kialakításában. Az egy kézben vagy kéz kézben tartott, fejünk fölött vagy lehajolva a lábunk előtt lebegtetett keszkenők légies mozgása tündérivé varázsolta a kislányok táncát. Ezt még megtetéztük azzal, hogy gombócot készítettünk belőle és amennyire tudtuk feldobtuk, majd elkaptuk, aki amelyiket tudta. Mikor már láttam, hogy kicsit fáradni kezdenek, leültünk és az előre készített papírból legyezőt hajtogattunk. Elvégre egy hercegnőnek fontos kelléke a legyező. Mint ahogy fontos a szép egyenes járás is. Ezt azzal bizonyíthatták a jelöltek, hogy fejükön egy könyvvel, körbe kellett sétálni az asztalt úgy, hogy az nem eshetett le. Ezt követően volt még énekverseny, készítettünk saját címert és ékszereket.

Rövid ideig a „Most mutasd meg” játéknak egy egyszerűbb változatával szórakoztattuk magunkat. Először én, majd ők némán bemutattak egy-egy állatot vagy mesehőst, a többieknek pedig ki kellett találni.

Gyorsan múlott az idő. Pedig volt még pár feladat, és a pukedlizést is meg kellett tanulni. Először megmutattam, majd kis gyakorlás következett, ami meglehetősen mókásra sikerült.

Tíz feladatot terveztünk és mindegyikkel 10-10 pontot szerezhettek a jelöltek. Ám hogy véletlenül se maradjon ki senki a díjazásból, 50 pontban határoztuk meg a minimumot, mely már elegendő a hercegnővé avatáshoz. Mondanom se kell, mindenki nagyon ügyes volt, a miniszterem meg nagyon jószívű, így mindenki 90 pont felett teljesített.  

Végül jött a várva-várt ceremónia. A leánykák a trónomtól úgy 8-10 lépésnyire felsorakoztak, elém járultak és pukedliztek. Fanfár hangjára a miniszterem egy bordó párnán egyenként behozta a diadémokat. Pár szó kíséretében mindenkinek feltettem a fejére és egy oklevelet is adományoztam, mely igazolta, hogy a feladatokat  jól teljesítők immáron „igazi” hercegnők.

Végül jött az ünnepi torta az öt gyertyával. A 12 koronás buksi boldogan tömte magába a jól megérdemelt csemegét.

Hogy mennyire sikerült jól a buli?  Mindenesetre azt hiszem, az sokat elárul, hogy a legtöbb „hercegnő” nem akart hazamenni, amikor jöttek értük a szüleik. Remélem, olyan ajándékot sikerült adnom, ami örök emlék marad Lillámnak és az ő kis vendégeinek.

Cimkék: