A helyes ceruzafogás

Gyakori probléma a helytelen ceruzafogás. Ha túl kicsi a gyermek, akkor ez természetes, de négy év felett, már nem árt, ha tudatosan segítünk a jó szokás kialakításában, hisz a rossz ceruzafogás nem esztétikai kérdés. A szöveg melletti kis kép jól mutatja, hogy kb. hány éves, milyen szinte lehet a ceruzafogásban.

A folyamatos ujjakkal történő játék mellet két egyszerű ötlet. 4-5 évesnek vehetünk „háromujjas ceruzafogót”. Vagy, a következő módon adjuk a kezébe a ceruzát: megkérjük, hogy a kisujjával és a gyűrűsujjával, fogjon meg egy papírgalacsint, majd a másik három ujjával, a hegyével feléje nyújtott ceruzát. Ha megfogta, a felém eső végét 180 fokban a keze felé forgatom úgy, hogy ráfeküdjön a hüvelykujj és a mutatóujj közé. Ezt játék formában többször elvégezhető.

A ceruzafogást segítő játékokat a következő cikkből vettem: TündérTanoda 2011.

„A helyes ceruzafogás kialakulását segíti minden olyan játék, amelyben gyakorolni tudja a “csipesz” fogást . (Ez nem hivatalos elnevezés, én nevezem így a mutató, hüvelyk, és középső ujj együttes munkáját)

Apró szemű dolgok szedegetése (pl : kavics, gyöngy, borsó , lencse stb) Ha kedveli a “pötyi” játékot, akár azt is játszhatjátok, hogy szín szerint kell szétválogatni azokat. Pl: “Szedegessük ki az összes piros színű gombocskákat!” A szétválogatáshoz ösztönösen a csipesz fogást alkalmazza majd a gyerek és a finommotorikája mellett még a színfelismerő készségét is fejleszted közben.

Próbáljátok ki a gyurmázást, hagyományos és habgyurmával egyaránt! Ez a tevékenység nagyon jól edzi, erősíti a gyermekujjakat.

Néha adj a kezébe különböző fajta papírokat amiket eltépdeshet! Itt is ösztönösen a csipesz fogást kezdi alkalmazni majd…

Tornáztasd a kezét és az ujjait mondókázások alkalmával! Erre nagyon jók az ujjakat felsoroltató mondókák (Pl: Ez elment vadászni, ez meglőtte,stb) Miközben mondjátok a versikéket Te dörzsölgesd, mozgasd, tornáztasd a kicsi ujjacskáit. ( Ha így teszel a finommotorika fejlesztése mellé máris bekapcsoltad a testséma fejlesztést is! )

Itt a jó idő, homokozzatok sokat! Lapátoljon a kicsi – ez erősíti a csuklóízületeket és a homokozó lapát nyelének fogása még hasonlít is egy vastagabb filctoll fogásához- és  öntsetek ki homokformákat is. Itt megint több legyet üthetsz egy csapásra, mert a kézügyesség mellett a taktilis (tapintásos) érzékelését is fejleszted.

Rajzoljatok sokat és mindenhogyan! Csak úgy simán az ujjacskáival, vastag filctollal tükörre, papírra, bottal a homokba, (vagy akár ujjal is),  fessetek, színezzetek! Ez mind-mind egy -egy apró lépés a helyes ceruzafogás megtanulásához.  A gyerekek különösen kedvelik a Crayola vastag , vízzel lemosható filctollait, ezek tehermentesítik az aprócska kezeket, és könnyebb nekik a helyes ceruzafogáshoz hasonlóan tartani és használni a rajzeszközt.”

A ceruzafogásról, a domináns kéz használatáról és a finommotorika fejlesztéséről további ötleteket kaphatsz ezekben a bejegyzésekben: http://www.tundertanoda.hu/irastanulas/a-dominans-kez-hasznalatarol-tudja-a-jobb-kez-mit-csinal-a-balhttp://tundertanoda.blog.hu/2010/07/25/hamupipoke_es_meg_mindig_a_finommotorika

 

Cimkék: